Skip to main content

Nyheter

10 June 2024

Förra året fick Lunds universitet, i samarbete med Uppsala universitet och Chalmers, nästan 50 miljoner SEK från den svenska regeringen för batteriforskning under det strategiska initiativet Compel. Initiativet kommer att få samma belopp årligen fram till 2029, vilket möjliggör anställning av forskare och lärare inom elektrifiering och [...]

30 May 2024

Sista fredagen i maj är det traditionellt doktorspromotion i Lund. 2024 är det rekordmånga doktorer, 266, som promoveras. LTH promoverar 75 doktorer efter avlagda prov, tre hedersdoktorer och elva jubeldoktorer under en högtidlig, och mycket gammal, ceremoni i Lunds domkyrka. Lunds universitet har genomfört doktorspromotioner sedan 1670.

27 May 2024

Nu är det dags för Industridesignskolans examensutställning då kandidat- och mastersstudenterna ställer ut sina examensprojekt. Utställningen pågår under en veckas tid mellan den 31 maj och 5 juni.

27 May 2024

Den 17 maj arrangerade profilområde Energiomställningen ett lunchseminarium där kollegor från profilområdet Nanovetenskap och halvledarteknologi var inbjudna. Syftet med seminariet var att lära sig mer om nanovetenskap och deras profilområdesarbete samt att identifiera potentiella samarbetsmöjligheter mellan de två områdena.

27 May 2024

Profilområdet Energiomställningen står i centrum för denna intervju, där vi samtalar med professor och koordinator Olof Samuelsson. Vi diskuterar både de spännande aktiviteter som pågår och vad vi kan förvänta oss under hösten vad gäller forskning och utbildning.

24 May 2024

Fredagen den 24 maj är det dags för rekordmånga examinander att ta emot diplom ur rektors hand på LTH:s högtidliga examenshögtid i universitetshuset aula. Högtidstalet hålls av nobelpristagaren Anne L’Huillier. Under högtiden, som direktsänds på webben, kommer också stipendium från Sahlbergs donation samt Teknologkårens pedagogiska pris att delas [...]

22 May 2024

Naturen är en viktig plats för välbefinnande och återhämtning. Men fler vargar ökar många människors oro för att vistas i skog och mark med risk för att den återhämtande effekten uteblir, visar ny forskning. Rekommendationen från forskarna är att viltvårdande myndigheter ges möjlighet att möta vargrädsla med samtal och rådgivning.

15 May 2024

Förbränningsmotorer är ämnet som har kallats fult och otidsenligt. Men i själva verket är det inte alls omodernt – det är ett forsknings­område i framkant och en viktig del av en hållbar energiomställning.

3 May 2024

Idag hämtas vårt dricksvatten från grundvatten, sjöar och vattendrag. Men torra somrar riskerar källorna att sina med risk för uteblivna skördar och hämmad ekonomisk utveckling. En ny avhandling visar att ett relativt billigt sätt att rena avloppsvatten skulle kunna lindra problemen. – Jag blev förvånad över att vi nådde så hög vattenkvalitet [...]

1 May 2024

En särskild regeringssatsning görs nu på forskning och utbildning inom elektrifiering och batteriteknik. Den innebär att lärosätena Lunds universitet (LTH), Uppsala universitet och Chalmers tekniska högskola tilldelas 270 miljoner kronor fördelat under åren 2024–2029. Den strategiska satsningen blir en del av lärosätenas samarbete inom COMPEL och [...]