Skip to main content

Studier och stöd

Hur är det att plugga på LTH? Ett vanligt svar är att det är några av de bästa åren i livet. Även om det innebär hårt jobb, gör den starka LTH-gemenskapen det till något mer än bara studier. Att utbildningen dessutom banar väg för ett eftertraktat och meningsfullt jobb, skapar en stark motivation genom hela studietiden. 

Mottagningsveckan

Under mottagningsveckan välkomnas du av alla som jobbar med din utbildning. Introduktionen av utbildningen varvas med teambildande aktiviteter. Nollningen, som Teknologkåren vid LTH anordnar, pågår parallellt med detta.

Karriärvägledning tidigt i utbildningen

LTH vill ge dig som student möjlighet att redan tidigt reflektera över din utbildning och din kommande yrkesroll. Redan under ditt första år får du hjälp och verktyg av våra studie- och karriärvägledare att komma igång.

Studie- och karriärvägledning vid LTH (Studentwebben LTH)

Mattehjälp

Att matten ska vara svår är ett vanligt orosmoment hos dem som söker sig till LTH. Och ja, matten kan vara en utmaning. Men det är viktigt att komma ihåg att ingen föds som mattegeni eller med en särskild “matematikhjärna”. Förståelsen för matematik tränas upp – och på LTH finns mycket stöd att få.

Ett exempel är SI-undervisning, där du får handledning av erfarna studenter och räknar matte i grupp. SI-mentorprogrammet är mycket uppskattat och har funnits på LTH i över 20 år. Håll även utkik på LTH:s webbsidor för nyantagna med repetitionsmaterial och råd om förberedelser inför matten.

Mer om SI-undervisning på studentwebben

Ska du börja plugga på LTH är det viktigt att du kan utföra räkning med papper och penna. Du kan förbereda dig genom att repetera i dina matematikböcker från gymnasiet. LTH har sammanställt ett häfte som går igenom viktiga delar av gymnasiets matematik. Ladda ner det och räkna igenom innan du börjar din utbildning.

Häfte för att repetera matematik (PDF, 10MB)

Pedagogiskt stöd för dig med funktionsnedsättning

Som student vid LTH får du tillgång till många olika sorters service och rådgivning för att din studietid ska bli så bra som möjligt. Att ha en funktionsnedsättning är inget hinder för studier vid Lunds universitet. 

Om pedagogiskt stöd på Lunds universitets webbplats

Om läs- och skrivstöd på Lunds universitets webbplats

Innovationer och Nobelpris

Som LTH-student möter du världsledande forskningsmiljöer. Varje år leder forskningsresultat och studentarbeten vid LTH till innovationer och företag.

  • Bluetooth-tekniken
  • Google Glasses
  • Hälsodrycken Proviva
  • Nanoteknik för effektivare solpaneler
  • Oatly livsmedelsprodukter
  • Solcellsdriven vattenrening
  • Tidig cancerdiagnostik
  • Ultraljudsteknik
  • Världens snabbaste filmkamera
  • Världsrekord i 5G-teknik

På LTH undervisar lärare av världsklass, däribland Nobelpristagare. Anne L’Huillier, professor i atomfysik, var en av 2023 års Nobelpristagare i fysik.

Plugga utomlands som LTH-student

Omkring en tredjedel av LTH:s studenter ger sig någon gång under sin utbildning i väg på ett internationellt utbyte eller gör exempelvis sitt examensarbete utomlands.

Page Manager: sara.hangsel@lth.lu.se | 2023-02-17