FAQ
Här har vi samlat vanligt förekommande frågor till biblioteket. Frågorna besvaras nedan.
Hittar du inte svaret du letar efter? Ställ frågan direkt till oss:
På biblioteken
LTH:s bibliotek består huvudsakligen av fyra bibliotek. Dessa är Biblioteket för arkitektur och design, E-husets bibliotek, Studiecentrums bibliotek samt V-husets bibliotek. Matematiska biblioteket är gemensamt för LTH och Naturvetenskapliga fakulteten.
Det beror på. V-husets bibliotek, Biblioteket för arkitektur och design samt E-husets bibliotek vill vi ska vara matfria zoner men däremot går det bra att äta lunchen på Studiecentrums bibliotek. Givetvis får du ta med dryck till alla våra bibliotek!
Ja, det går bra!
På Studiecentrums bibliotek finns det flera studieplatser. Här går det bra att plugga själv eller i en stor eller liten grupp. Här finns också en fåtöljhörna i närheten av informationsdisken.
På Biblioteket för arkitektur och design finns studieplatser längs fönstren med höga pallar till. Dessutom finns det några läsplatser med fåtöljer.
I V-husets biblioteks källare finns ett antal studieplatser för enskilt arbete och arbete i grupp. Uppe i biblioteket finns några få studie- och läsplatser i närheten av bokhyllorna.
På E-husets bibliotek finns ett par läsplatser längs fönstren.
Nej, du behöver inte tänka på ljudnivån mer än i någon annan offentlig miljö!
Ja, det kan du. Kursböcker till LTH:s grundkurser finns på Studiecentrums bibliotek, undantaget är den kurslitteratur som rör arkitektur och industridesign som finns på Biblioteket för arkitektur och design. På Studiecentrums bibliotek finns även kursböcker för avancerade kurser på M.
Det finns eluttag i anslutning till studieplatser/läsplatser på samtliga LTH-bibliotek. På Studiecentrums bibliotek finns uttagen enbart längs ena väggen.
Nej, det finns ingen funktion för att boka studieplatser på Studiecentrum.
På Studiecentrum finns två skrivare precis utanför biblioteket.
Inne i Biblioteket för arkitektur och design finns en skrivare och dessutom en scanner.
På V-husets bibliotek finns en skrivare inne i biblioteket.
På Campus Helsingborg finns ett bibliotek som bland annat är till för er LTH-studenter vars utbildning är förlagd till Helsingborg. Självklart är ni även välkomna att besöka LTH:s bibliotek i Lund.
Lån
Det beror på vad vilken typ av bok det gäller. Om du inte återlämnar dina lånade kursböcker i tid kommer du att behöva betala en förseningsavgift. Notera att detta enbart gäller kurslitteratur. Avgiften är 10 kronor per bok och dag och har du en skuld på 100 kronor eller mer spärras ditt lånekort på samtliga bibliotek vid Lunds universitet.
Du kan själv betala din skuld i LUBcat. Notera att det alltid är ditt ansvar att återlämna material i tid, detta gäller även om du av någon anledning inte får en påminnelse eller ett förseningsmeddelande via mail.
Om en bok inte har återlämnats efter 28 dagar efter lånetidens utgång kommer du att behöva ersätta den. En faktura genereras och ersättningskostnaden är 600 kronor per bok.
Lånevillkoren vid Lunds universitets bibliotek (pdf, 571 kB, öppnas i ny flik)
Nej, under bemannade tider går det också bra att låna med giltigt ID hos oss i informationsdisken. På samtliga biblioteks lånestationer - där du lånar på egen hand - räcker det med lånekortsnumret, du behöver alltså inte ha det fysiska kortet med dig.
Lånetiden på kursböcker är 14 dagar och på övriga böcker 28 dagar. Både kursböcker och övriga böcker har fem automatiska omlån, så länge ingen står i kö kommer alltså böckerna att lånas om automatiskt. Forskare har tolv automatiska omlån på övriga böcker.
Nej, det är gratis att låna.
LUBcat är Lunds universitets gemensamma bibliotekskatalog. Katalogen innehåller exempelvis böcker och tidskrifter - både tryckta och elektroniska. I LUBcat kan du söka efter en bok du letar efter och se om den finns tillgänglig på ett bibliotek vid universitetet, du får också veta var i det aktuella biblioteket boken finns. Du kan också logga in i LUBcat för att se dina lån, reservera böcker och betala eventuella avgifter.
LUBsearch är en gemensam ingång till bibliotekens samlade e-resurser. Söker du i LUBsearch hittar du framför allt vetenskapliga artiklar och tidskrifter som du ofta kan läsa elektroniskt. En e-resurs kan du läsa direkt på skärmen eller spara ner till din dator. Befinner du dig utanför campus loggar du in med ditt studentkonto för att komma åt fulltexterna, men det går bra att söka utan att först logga in.
För att låna på biblioteken behöver du:
- Skaffa ditt LU-kort - detta är även ditt lånekort
- Aktivera ditt lånekonto i bibliotekskatalogen LUBcat, för att slutföra aktiveringen väljer du låntagarkategori och hemmabibliotek.
PIN-koden mailas till din studentmail när du skaffar ditt LU-kort. Kolla i skräpkorgen om du inte hittar den!
Du hittar också din kod på LU-kortets webbplats. Här loggar du in med ditt studentkonto och kan sedan klicka på "Min PIN-kod" för att se koden.
Via LUBsearch kommer du åt mycket av materialet i våra databaser, men inte allt. Därför kan det vara bra att söka i en specifik databas inom ditt ämne. I vår databaslista hittar du var du kan söka, du kan se listan över databaser i alfabetisk ordning eller kategoriserad efter ämne.
Logga in med ditt studentkonto för att komma åt och söka i de olika databaserna.
E-böcker kan du läsa direkt på skärmen efter att du sökt fram dem i LUBcat, ibland kan du även ladda ner dem i PDF-form till din dator. Klicka på länken för fulltext för att läsa. Du hittar även våra e-böcker via LUBsearch.
Logga in med ditt studentkonto i LUBcat och se vilka böcker du lånat, när dessa ska tillbaka, om någon står i kö eller om du har någon avgift.
Du betalar dina eventuella förseningsavgifter online - direkt i LUBcat. Klicka på "Avgifter" och följ sedan anvisningarna.
Support och tjänster
Du är alltid välkommen till oss i informationsdisken när vi bemannar på biblioteken, då kan vi tillsammans söka efter material som passar till din uppgift. Vill du ha mer omfattande hjälp, vid exempelvis ditt exjobb, rekommenderar vi att du bokar en bibliotekarie. Då bokar vi in en tid när vi båda kan och bibliotekarien har tid på sig för förberedelser. Tjänsten Boka en bibliotekarie kan genomföras fysiskt eller digitalt - du väljer vilket!
Information och bokningsformulär till Boka en bibliotekarie
Behöver du snabb hjälp kan du alltid ringa oss. Vår telefon är bemannad måndag till fredag, klockan 10 till 15. Telefonnummer: 046-222 48 25.
Information om kontaktvägar och kontaktuppgifter till LTH:s bibliotek
Om boken finns tillgänglig för inköp och vi bedömer att den kan vara intressant för fler kan vi det. Lämna ett inköpsförslag till oss så kontaktar vi dig!
Om du har exempelvis dyslexi, en synskada eller en annan funktionsnedsättning som påverkar läsförmågan kan vi hjälpa dig att få tillgång till anpassad litteratur. Detta innebär bland annat möjligheten att lyssna på talböcker eller få talsyntesprogram installerat på din dator.
Information om och kontaktuppgifter till bibliotekets läs- och skrivstöd