Nyheter
Biotech Heights vill engagera fler i bioteknikens möjligheter – öppnar upp för medlemmar
Startups, företag och forskare är nu välkomna att ansluta sig till Biotech Heights som har sitt hem på Kemicentrum i Lund. Innovationshubben samlar aktörer som vill engagera sig för forskning, innovation och kommersialisering inom bioteknik.

Lunds universitet och Tetra Pak förlänger sitt strategiska samarbete
Lunds universitet och Tetra Pak förlänger nu sitt strategiska samarbete, till och med 2030. Syftet med avtalet är att fortsätta med gemensamma projekt och satsningar och vidareutveckla och ytterligare stärka kompetenser inom sex nyckelområden. Ambitionen är att främja hållbara innovationer, till nytta för människor, företag och samhällen.

LTH är först i Sverige med konstnärlig doktorsexamen i arkitektur
Lunds Tekniska Högskola blir först i Sverige med att utfärda en konstnärlig doktorsexamen i arkitektur. Genom att integrera konstnärliga och praktiknära metoder stärks kopplingen mellan akademi och yrkesliv. "Det blir mer relevant för själva kärnan i arkitektur," säger Per-Johan Dahl, prefekt vid institutionen för arkitektur och byggd miljö.

Sven Lidin blir ny ordförande för Kungl. Vetenskapsakademin
Från och med halvårsskiftet blir Sven Lidin ny preses (ordförande) för Vetenskapsakademien.

420 miljoner till cancerforskning
Fru Berta Kamprads Stiftelse donerar 420 miljoner till cancerforskning vid LTH och Lunds universitet. Det är den enskilt största donationen till lärosätet sedan grundandet 1666.
Elever fick uppleva en dag av teknik och innovation
I förra veckan besökte cirka 80 elever från Kungsskolan i Örkelljunga LTH för en heldag fylld med teknik och vetenskap. Under dagen fick eleverna möjlighet att utforska Vattenhallen, Livsmedelsteknik och Robotlabbet.

Ny ingenjörsutbildning inom infrastruktur startar till hösten
Byggteknik – infrastruktur är en ny, efterfrågad ingenjörsutbildning på LTH som startar höstterminen 2025. ”Infrastruktur ska knyta ihop och stärka samhällets alla delar. Säkerhet och hållbar planering är i fokus – för alla trafikslag och människor” säger Helena Svensson, utbildningens programledare.

Grundforskning: Kvanttillstånd hos fotoelektroner uppmätt för första gången
För första gången har forskare kunnat mäta kvanttillståndet hos elektroner som kastas ut från atomer som har absorberat ljuspulser med hög energi. Detta tack vare en ny mätteknik som har utvecklats av forskare vid Lunds universitet. Detta kan ge ökad förståelse för grundläggande forskning inom den andra generationens kvantrevolution.
Sötpotatis söker bonde
Sötpotatis kan bli en vanlig gröda i Sverige om några forskare får som de vill. Just nu utvecklar de sorter för svenskt klimat. Forskarna efterlyser också hobbyodlare som vill testodla olika varianter – redan i vår.

Ekosystemet för halvledare ska stärkas
Tillväxtverket fördelar 12 miljoner ur europeiska regionala utvecklingsfonden till Lund Nano Lab (Myfab Lund). Pengarna ska under de kommande fyra åren stärka samarbetet mellan akademi och industri på halvledarområdet, och också sänka tröskeln till labbet för företag.