Nyheter | LTH profilområde: Aerosoler
![](/fileadmin/lth/images/Nyhetsbilder_2024/wind-turbines-983887_1280.jpg)
Hållbarhetsveckan: LTH diskuterar lösningar på klimatkrisen
Nyindustrialisering, kustperspektiv, cirkulärt byggande och koldioxidinfångning. Ämnena som LTH tar upp under Hållbarhetsveckan 8–13 april handlar om lösningar på klimatkrisen och hur jordens resurser ska användas mer varsamt. Programmet vänder sig till alla som vill vara med i diskussionerna om framtidens hållbara strategier.
![](/fileadmin/lth/images/Nyhetsbilder_2024/FrbrnningsmotorerLTH__2_.jpg)
Forskning om vätgas påskyndas genom Volvostipendier för förbränningsmotorteknik
Nu inrättas doktorandstipendier fokuserade på vätgasteknik för förbränningsmotorer av Volvo i samverkan med LTH och Chalmers. Två doktorander kommer att bedriva sin forskning vid LTH, Lunds Tekniska Högskola samt Chalmers tekniska högskola, samtidigt som de har sin anställning inom Volvokoncernen. Rekryteringen påbörjas under första kvartalet 2024.
![](/fileadmin/lth/images/Nyhetsbilder_2023/skogsbrand.jpg)
Ökat antal skogsbränder kan skada det viktiga ozonlagret
Alla partiklar som når atmosfären leder till olika kemiska reaktioner. Partiklar kommer dels från naturliga källor som vulkanutbrott och skogsbränder, dels från luftföroreningar och utsläpp. Aerosolforskaren Johan Friberg studerar partiklar på höga höjder. Han befarar att det ökade antalet skogsbränder globalt kan ha stor påverkan på ozonlagret.
![](/fileadmin/lth/images/Nyhetsbilder_2023/Polarexpedition5.jpg)
Forskningsresa i Arktis följdes av närgångna isbjörnar
Isflak, snö och hav så långt ögat kan nå. Inga fartyg eller människor i sikte, endast isbjörnar som sällskap. Isbrytaren Oden tar sig fram mellan Svalbard och Grönland, och i våras följde doktoranden Lovisa Nilsson med för att studera övergången från vinter till sommar i Arktis och hur sot påverkar havsisens avsmältning.
![](/fileadmin/lth/images/Nyhetsbilder_2023/emissioner_transport.jpg)
Anslag till arbetsmiljöprojekt om transportpartiklar och multiresistenta bakterier i luft
28 miljoner kronor tilldelas åtta projekt i årets andra anslagsomgång från Afa försäkring. Två av projekten leds från Lunds Tekniska Högskola och Lunds universitet – ett som handlar om partiklar från transportsektorn och ett om multiresistenta bakteriers förmåga att spridas via luft.
![](/fileadmin/lth/images/Nyhetsbilder_2023/Almedalen_webb.jpg)
I Almedalen får de svåra frågorna ta plats
Snart reser Lunds universitet tältet i Visby för två dagars panelsamtal. Universitetets program under Almedalsveckan lyfter flera globala utmaningar som luftföroreningar och matfattigdom. Men programmet inger också hopp om att hitta lösningar i samverkan mellan akademi och omgivande samhälle.
![](/fileadmin/designvetenskaper/Designvetenskaper/Nyheter/Aerosols_kick-off_2.jpg)
Avstamp för Aerosoler
Atmosfär och klimat, inom- och utomhusluft, emissioner från transport och energiproduktion samt design av partiklar för tillverkning av nya material – forskningen inom LTH:s profilområde Aerosoler berör många områden. Målet är att arbeta för ren luft, för att förbättra klimatprognoser och för att möjliggöra hållbara lösningar. Nu har profilområdet [...]
![](/fileadmin/lth/images/Nyhetsbilder_2023/lungnanobild_webb.jpg)
Lungsjukdom avslöjas med nanopartiklar
Nanopartiklar kan användas för att upptäcka vissa sjukdomar i lungorna. Mätmetoden AiDA – som bygger på att nanopartiklar andas in – är enkel att använda och kan komplettera andra lungundersökningar. Nu har metoden testats på över 800 personer, och resultaten ser lovande ut, enligt en ny avhandling i aerosolteknik vid LTH, Lunds universitet.
![](/fileadmin/lth/images/Nyhetsbilder_2023/gruvor_webb.jpg)
Gruvor och hemtjänst i fokus när arbetsmiljöforskningen får miljonanslag
Nu tilldelas tio projekt inom arbetsmiljöområdet 34 miljoner kronor från AFA Försäkring. Två av projekten leds från LTH och handlar om gruvarbetares, metallåtervinnares och hemtjänstchefers arbetsmiljö.
![](/fileadmin/lth/images/Nyhetsbilder_2023/actris_sverige_webb.jpg)
Atmosfärsforskningen i Europa tar ännu ett kliv
ACTRIS är en europeisk toppmodern forskningsinfrastruktur inom atmosfärforskningen. Nu har Europeiska kommissionen fattat beslut om att även inrätta ett ACTRIS ERIC – ett konsortium för forskningsinfrastruktur kopplat till aerosoler, moln och reaktiva spårgaser med syfte att öka kunskapen om klimatförändringar och luftföroreningar. I konsortiet [...]