Nyheter
Förlegad bilnorm styr trafik- och transportpolitiken – cykeln missgynnas
Experter eniga – bilismen måste minska. Trots att hållbara transporter som cykel är bättre för miljö och hälsa står bilen fortfarande i centrum när myndigheter planerar. Det bekräftar en ny avhandling. I förlängningen står två samhällsmodeller mot varandra.
Koldioxidinfångning och urskogar i centrum när stipendiater utses av miljö- och klimatstiftelse
Koldioxidinfångning och kartläggning av urskogar står i fokus när ”Jan Hain Stiftelse för Vetenskaplig Teknisk forskning inom miljö och klimat” utser 2024-års stipendiater: Helena Svensson, docent i kemiteknik och Anders Ahlström, docent i naturgeografi och ekosystemvetenskap. Stiftelsen är en av fyra inom Hain Stiftelser – och ytterligare nio [...]
Flera LTH-initiativ med på IVA-listan för nyttiga projekt
Varje år sedan 2019 ställer Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin, IVA, samman en lista över aktuella svenska forskningsprojekt med potential att skapa nytta, 100-listan. I år kom nio forskningsprojekt från Lunds universitet med på listan – flera av dem har sin hemvist på LTH.
Starka resultat för LTH i Shanghais ämnesrankning
Lunds universitet hamnar på 38:e plats i världen inom elektroteknik och får också höga placeringar inom bioteknik, fysik och medicinteknik på Shanghais (ARWU) årliga rankning av ämnen.
Lunds universitet i nytt FN-samarbete om vatten
Lunds universitet och FN:s universitet för vatten, miljö och hälsa etablerar en gemensam hubb med fokus på vatten. Satsningen ska stärka Lunds universitets koppling till FN, men också erbjuda ett unikt FN-spår för studenter.
Grönt ljus för triss i vetenskapliga toppanläggningar
Fastighetsbolaget Vectura blir hyresvärd för nya Nanolab på Science Village. En viktig milstolpe har passerats för att bygga anläggningen som beräknas bli nära 6000 m2 och får ESS och MAX IV som grannar.
Vätgas av koldioxid och växtrester
En ny teknik som gör vätgas av rester från skogs- och jordbruket som i dag eldas upp är under utveckling vid Lunds universitet. Planen är effektiv tillverkning av en grön gas samhället behöver – och samtidigt dra ner på koldioxidutsläppen. Forskarnas europeiska konsortium har fått 37 miljoner kronor från EU:s innovationsfond för att förverkliga [...]
Doktorander presenterar avhandlingar kopplade till energiomställning
Under oktober har flera doktorander presenterat sina avhandlingar med koppling till energiomställning. Här följer en sammanfattning av de nya avhandlingarna.
Två LTH-projekt tilldelas 17 miljoner från Mats Paulssonstiftelserna
Stamceller, precisionsmedicin och cancer står i fokus när Mats Paulssons stiftelse delar ut medel. Stiftelsen delar ut medel till forskningsprojekt med ”hög innovationspotential och relevans för samhället i närtid”.
”Hur många av er är rädda för batterier?”
LTH-forskaren Elna Heimdal Nilsson inledde sin föreläsning under Framtidsdagarna med just den frågan – ”Hur många av er är rädda för batterier?” – och det visade sig att publiken inte var särskilt rädd. I sin presentation ”Batterisering – säkerheten kring framtidens Li-jon batterier” delade hon med sig av den senaste forskningen kring batteriteknik [...]