”Hur många av er är rädda för batterier?”
LTH-forskaren Elna Heimdal Nilsson inledde sin föreläsning under Framtidsdagarna med just den frågan – ”Hur många av er är rädda för batterier?” – och det visade sig att publiken inte var särskilt rädd. I sin presentation ”Batterisering – säkerheten kring framtidens Li-jon batterier” delade hon med sig av den senaste forskningen kring batteriteknik och gav konkreta råd om hur vi kan hantera batterier för att minska brandrisken.
Cecilia Schubert – Published 22 October 2024
Elna Heimdal Nilsson arbetar specifikt med batterisäkerhet och undersöker hur vi kan minimera riskerna kopplade till dessa energikällor. Hon poängterar att batterisäkerhet är en viktig fråga, då batterier kan utgöra en risk vid felhantering.
– De riskfaktorer som kan leda till batteribränder är bland annat laddning, fysisk skada och förhöjd temperatur, särskilt vid återvinningsanläggningar. Även om litiumjonbatterier är säkra när de hanteras på rätt sätt, kräver de noggrann hantering för att minimera risken för olyckor, säger Elna Heimdal Nilsson.
För att motverka dessa risker används bland annat Battery Management Systems (BMS), som övervakar och reglerar batteriets tillstånd. Andra viktiga åtgärder är att skydda batterier mot fysisk skada, kassera skadade batterier, och undvika att utsätta dem för hög värme, berättade Elna Heimdal Nilsson för publiken, som uttryckte uppskattning för seminariet.
Batteriforskning och Compel
Vid LTH pågår forskning för att bättre förstå riskerna med batteribränder och utveckla säkrare lösningar. Elna Heimdal Nilsson är koordinator för LTH:s del i Compel, en samverkansplattform mellan Lunds universitet, Chalmers tekniska högskola och Uppsala universitet. Compel syftar till att stärka Sveriges position inom batteriforskning och elektrifiering av transportsektorn genom att tillföra viktig kunskap och forskningsresultat till industrin.
Läs mer på Compels webbplats:
Compel | LTH, Lunds Tekniska Högskola
Framtidsdagarna är en årlig satsning av Lunds universitet som lyfter fram framtidsfrågor i samarbete med universitetets forskare. Årets evenemang hölls 16-17 oktober på Skissernas Museum, med två teman ”Framtidens städer” och ”Framtidens död”.
Samtliga presentationer finns tillgängliga i efterhand på Lunds universitets Youtube-kanal:
Framtidsdagarna 16 oktober 2024