Nyheter
En världsledande, nyfiken miljö – med nya nanolabbet som en av hörnpelarna
Svar om sjukdomar och träffsäkra läkemedel. Bättre batterier och sensorer. Smartare solceller, LED-belysning, halvledare – och minskat behov av naturresurser. Lunds universitets nya nanolaboratorium blir möjligt tack vare ett långsiktigt samarbete med externa aktörer där siktet är inställt på att möta hållbarhetsutmaningar och ge svar på många av [...]
ERC Proof of Concept till Per Augustsson
Per Augustsson, docent i biomedicinsk teknik på LTH har tilldelats ett prestigefyllt Proof of Concept-anslag från Europeiska forskningsrådet (ERC). Det är hans tredje ERC-anslag.
Compel i Almedalen 2024
Under Almedalsveckan medverkade Compel i ett samtal om framtidens forskning och utbildning: ”Ensam är stark? Behov av en samverkande svensk innovations- och kompetensförsörjningsstrategi”.
”Ett krispigt förslag” efterfrågas under Almedalensnack om halvledare
Ett rundabordssamtal om halvledare stod på agendan i Almedalen. Diskussionen, som LTH vid Lunds universitet stod värd för, tog upp hur Sverige kan bidra till satsningarna som görs i Europa. En av slutsatserna under samtalet var ”ju krispigare agenda – desto mer policypåverkan”.
Så kan svenskarna få mat om det blir krig
Efter Rysslands invasion av Ukraina har livsmedelsberedskap seglat upp som en prioriterad fråga. Forskaren Cecilia Tullberg berättar om hur hon och många andra experter anser att vi ska säkra tillgången på mat.
Nästa hållplats: Nobelpristagarmötet i Lindau
För 73:e gången arrangeras Lindau Nobel Laureate Meeting där unga forskare får träffa och inspireras av såväl varandra som av Nobelpristagare från världens alla hörn. Det hålls i Bayern, Tyskland, vid den vackra Bodensjön. En av deltagarna i år är NanoLund-doktoranden Ruby Davtyan som till vardags hör hemma på Fasta tillståndets fysik på LTH.
Beredskap och konflikt i fokus i Almedalen
LTH medverkar under årets Almedalsvecka med seminarier som belyser olika former av beredskap. Seminarierna äger rum den 26 juni.
Almedalen – och en skön sommar!
REKTORS BLOGG. Vi lägger ännu en framgångsrik termin bakom oss då LTH:s lärare och studenter utmärkt sig med nya forskningsrön, prisade examensarbeten, fin forskningsfinansiering och intressanta projekt i samverkan med våra partners nationellt och runt om i världen. Det skriver LTH:s rektor Annika Olsson.
Olika perspektiv, visioner och lösningar måste inkluderas i styrningen av plast
Vad skulle en fossilfri plastanvändning innebära? Denna fråga undersöks i en ny avhandling från LTH som visar att både teknologiska lösningar och strukturella samhällsförändringar kommer att behövas för att ställa om. Den ringar in plast som ett klimatproblem och pekar på vikten att inkludera fler perspektiv än enbart plastindustrins.
Regeringssatsningen Compel söker nästa generations batteriforskare
Samverkansplattformen Compel utlyser sex doktorandtjänster inom batteriforskning och elektrifiering, med fler på väg. Detta är en unik möjlighet att vara med och forma framtidens batteriteknik.