Skip to main content

ERC Proof of Concept till Per Augustsson

Per Augustsson, docent i biomedicinsk teknik på LTH har tilldelats ett prestigefyllt Proof of Concept-anslag från Europeiska forskningsrådet (ERC). Det är hans tredje ERC-anslag.

– Published 12 July 2024

Per Augustsson. Foto
Per Augustsson får sin tredje prestigefyllda ERC Grant för sin forskning om att sortera celler med ultraljud. Foto: Håkan Röjder

ERC Proof of Concept utlyses av Europeiska forskningsrådet (ERC) och ger forskare som redan tidigare har fått medel från ERC möjlighet att vidareutveckla sina forskningsresultat. Bidragsbeloppet är 150 000 euro. Under 2024 finns det två ansökningsomgångar för Proof of Concept-anslag, med en total budget om 30 miljoner euro. Finansieringen är en del av EU:s forsknings- och innovationsprogram Horisont Europa. 

Totalt fick 100 forskare från 17 olika länder anslag i utlysningens första ansökningsomgång. Av dessa är tre forskare från Sverige.

Per Augustsson tilldelas anslag för projektet “BLOODFLOW, Acoustic whole blood imaging flow cytometry for rare cell identification”. Projektet adresserar behovet av nya verktyg för att upptäcka och övervaka sjukdomsprogression hos patienter med metastaserande cancer. Bröst- och prostatacancer är de vanligaste elakartade cancerformerna hos kvinnor respektive män. Metastaser är det största hotet i dessa cancerformer eftersom de förvandlar en botbar lokal sjukdom till en kronisk dödlig sjukdom.

Målet med projektet är att bädda för att denna teknik ska kunna kommersialiseras och på så sätt komma samhället till nytta i förlängningen.

Ljud innehåller energi som kan generera krafter på mikroskopiska föremål som blodkroppar och biologiska nanopartiklar. Per Augustsson och hans forskargrupp studerar fysiken hos ultraljudsvågor som interagerar med vätskor och mikroskopiska objekt. I samarbete med biologer och biomedicinska forskare bygger de instrument för att separera celler och nanopartiklar med ultraljud.

Per Augustsson har tidigare fått två ERC-anslag. 2019 fick han ERC Starting Grant och 2022 ERC Proof of Concept Grant

Pressmeddelande om Proof of Concept-anslagen – Europeiska forskningsrådets webbplats 

ERC Proof of Concept grant för forskning om att sortera celler med ultraljud (2022)

Per Augustsson

Per Augustsson är docent och universitetslektor i biomedicinsk teknik.