Nyheter | LTH profilområde: Nanovetenskap och halvledarteknologi
Ändringsbara transistorer viktiga i framtidens halvledare
Transistorer som kan ändra egenskaper är viktiga delar i utvecklingen av framtidens halvledare. När vanliga transistorer närmar sig sin gräns för hur små de kan bli, blir fler funktioner på samma antal enheter allt viktigare för att kunna utveckla små och energisnåla kretsar för allt bättre minnen och kraftfullare datorer. Forskare vid LTH har i [...]
Lungsjukdom avslöjas med nanopartiklar
Nanopartiklar kan användas för att upptäcka vissa sjukdomar i lungorna. Mätmetoden AiDA – som bygger på att nanopartiklar andas in – är enkel att använda och kan komplettera andra lungundersökningar. Nu har metoden testats på över 800 personer, och resultaten ser lovande ut, enligt en ny avhandling i aerosolteknik vid LTH, Lunds universitet.
Nästa milstolpe för universitetets väg till Science Village: hyresvärd sökes
Nu inleds arbetet med att upphandla en hyresvärd som vill vara med och utveckla Nanolab Science Village. Det innebär ytterligare en milstolpe för Lunds universitets etablering på det framväxande Science Village – där tillverkning av nanomaterial och halvledarkomponenter blir granne med de stora forskningsanläggningarna ESS och MAX IV.
Så ska ClassIC bli svenskt nav inom halvledardesign
Nu står det klart – Stiftelsen för Strategisk Forskning, SSF, finansierar det multidisciplinära forskningscentrumet ClassIC med upp till totalt 60 miljoner under en sexårsperiod. Satsningen syftar till att bygga en forsknings- och utbildningsnod för design av halvledarsystem och därmed bidra till att stärka svensk akademi och industri på området.
Kimberly Dick Thelander får Göran Gustafssonpriset i kemi
Med mikroskopets hjälp kan nanokristaller bli nya halvledare – och ”för studier av nanomaterials atomära uppbyggnad och dess karakterisering med hjälp av in-situ-elektronmikroskopi” ger Kungl. Vetenskapsakademin Göran Gustafssonpriset i kemi till Kimberly Dick Thelander, professor i materialvetenskap vid LTH.
Strategiskt samarbete med Olle Engkvists Stiftelse: 100 MSEK till Nanolab Science Village
NanoLund vid Lunds universitet har etablerat ett strategiskt, långsiktigt samarbete med Olle Engkvists Stiftelse som avser att stödja utrustning till Nanolab Science Village med 100 MSEK fördelat över fem år.
Mätningar av mikrovågsfotoner kan avslöja universums mysterier
Ville Maisi, universitetslektor i Fasta tillståndets fysik vid LTH och forskare inom NanoLund, tilldelas Europeiska forskningsrådets Consolidator Grant på 28 miljoner kronor för projektet QPHOTON. Forskningen som ska pågå i fem år handlar om att bygga mikrovågsdetektorer.
Nu föreslås en nationell agenda för halvledare
För att stärka svensk konkurrenskraft tar Lunds universitet initiativ till en nationell kraftsamling för att mobilisera kompetens inom halvledarområdet – och ett förslag till strategi för halvledarteknologi i Sverige presenteras under ett diskussionsmöte som Lunds universitet står värd för.
Stora Guldmedaljen till Lars Samuelson vid LTH
Lars Samuelson, professor i nanoteknik och halvledarelektronik vid LTH och grundare av NanoLund, tilldelas Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademiens (IVA) Stora Guldmedalj för betydelsefulla insatser inom akademins verksamhetsfält. Priset delas ut av IVA:s beskyddare H.M. Konungen.
Lise Meitner-pris till Anne L'Huillier
Anne L'Huillier, professor i atomfysik vid LTH, tilldelades 2020 Göteborgs Lise Meitner-pris, en årlig utmärkelse till en forskare som gjort ett genombrott inom fysik. På grund av pandemin blev prisceremonin inställd, men i nästa vecka delas nu äntligen priset ut.