Vetenskapspengar till supersnabba molekylstudier
– Published 24 January 2013
LTH:s Per Johnsson har fått tio miljoner för att utveckla sin forskning inom ultrasnabb elektron- och molekyldynamik. Pengarna kommer från Vetenskapsrådet och är ett svenskt komplement till de EU-finansierade ERC-medel som det europeiska forskningsrådet står bakom.
Per Johnsson är forskarassistent på atomfysik vid Fysiska institutionen på Lunds Tekniska Högskola. Hans forskningsfokus är tidsupplösta studier av ultrasnabb elektron- och molekyldynamik med hjälp av intensiva ultravioletta laserpulser. Det innebär att man med hjälp av ljuspulser på attosekundsnivå kan studera vad som händer med molekyler när de genomgår en kemisk reaktion.
– Det är jättekul att få den här möjligheten. Nu kan jag anställa en eller två doktorander och postdocs som hjälper mig med forskningen. Dessutom gör pengarna det möjligt för mig att planera långsiktigt för en längre karriär inom universitetet, säger Per Johnsson.
Forskningen kan i förlängningen leda till bättre förståelse för exempelvis fotokemiska reaktioner och transport av laddning i DNA. Om reaktionerna går att kontrollera kan det öppna det dörrar för exempelvis effektivare solcellsteknologi och molekylär elektronik.
Pengarna från Vetenskapsrådet består av två miljoner kronor per år under fem år, vilket står i paritet med ERC-bidragen som omfattar 1,5 miljoner euro totalt för samma tidsperiod.
Anders Frick / LTH