Skip to main content

Varning för värme och kyla – ny avhandling i Arbetsmiljöteknik

Varningssystem för extremväder finns utvecklade vid de flesta nationella myndigheter för väderprognos men de tar sällan människans förmåga och sårbarhet i beräkning, utan är oftast baserade på lufttemperatur. Det menar Jakob Eggeling, doktorand i arbetsmiljöteknik vid LTH som nu försvarar sin avhandling.

– Published 10 September 2024

En solig himmel. Foto.
I ett allt varmare klimat kan varningssystemen behöva förbättras. Det tar doktoranden Jakob Eggeling upp i sin avhandling i Arbetsmiljöteknik. Foto: Pixabay

Jakob Eggeling utvärderar i sin avhandling ett varningssystem som bistår individen i beslut om vistelse i varma eller kalla miljöer – konceptet ClimApp. Han tittar på möjliga begränsningar för konceptet som kan vara viktiga att ha i beaktning vid utveckling av varningssystemet för värme och kyla.

Varningssystem likt ClimApp har människan i fokus, och med hjälp av matematiska modeller av den mänskliga kroppen, valda kläder, aktivitet och den rådande väderleksrapporten, kan varningssystemet beräkna ifall individen löper risk för att bli för varm eller för kall.


Välkommen till disputationen den 13 september kl 9.15 i Stora hörsalen på Ingvar Kamprad designcentrum (IKDC), Klas Anshelms väg 20 i Lund, Lund.

Disputationen kan också följas via Zoom: lu-se.zoom.us/j/62782135024

Opponent är Jason Kai Wei Lee från Singapore.