Studenter tog fram fyra nya livsmedel från matavfall
Varje år får ett antal mastersstudenter i livsmedelsteknik i uppdrag att utveckla förslag på ny mat som görs av rester från livsmedelsindustrin. Årets studentgrupper presenterade fyra helt olika, men alla välsmakande, varianter. Läs om dem här!
– Published 23 January 2024
Vegansk hampaglass – ”Frozen hemptation”. Industrihampa – ej att förväxla med cannabis – anses av många vara en gröda som har framtiden för sig. De proteinrika fröna, med en smak som påminner om valnöt, kan bli både ”mjölk” och mjöl. Fibrerna i stammen kan bli textilier eller byggnadsmaterial.
Studenterna valde att göra glass av hampamjölken medan struten gjordes av den kaka som blir över när oljan pressats av fröna. En ytterligare miljöfördel att hampa ersätter importerad soja som annars används i vegansk glass. Produkten är tänkt att säljas som en ”grab-and-go-glass” som kan plockas från frysdisken till ett uppskattat pris av 25 kronor styck. Utöver hampa innehåller glassen bland annat raps- och kokosolja, choklad och socker och även brownies som gjordes på restprodukter av hampapresskakan.
Friterade rödbetspinnar: Många rödbetor slängs idag, vanligtvis för att de blivit för stora och trådiga. För att ge de förvuxna betorna ett värdigare slut valde studenterna att mala ner dem som grundbulten i en frityrsmet som sedan fylldes med getost, friterades – och frystes in. En bekvämlighetsprodukt som kan läggas direkt i stekpannan och till exempelvis hamna på tapastrallriken eller som snacks mellan måltider.
Vegansk svampmajonäs ”Svamponäs”. Också en hel del svamp kasseras idag av den anledningen att kantstötta svampar ratas av konsumenter, trots att svamparna egentligen är i fint skick. Studenterna mixade och stekte de ratade svamparna och lät dem bli en del av en majonnäs eftersom svampens umamismak lyfter majonnäsen till nya smakhöjder. I stället för ägg som emulgeringsmedel används linfrömjöl. En burk beräknas kosta 45 kronor.
Sillbullar- the “Sill-y ball”. Den här gruppen ville kombinera två svenska anrika mattraditioner: köttbullar och sill. Delar av fisken blir idag djurfoder, en för samhället effektivare användning vore om den hamnade i våra magar i stället. I smeten valde studenterna också att bland annat tillsätta mjöl av gula ärtor. Enligt deras beräkningar skulle ett skifte från kött- till sillbullar minska miljöpåverkan med 97 procent. Ett paket på 400 gram räknades fram till att kosta överkomliga 55 kronor.
- Lärare på kursen är Federico Gómez.
- Årets projekt har fått stöd av Livsmedelsakademin, Packbridge, Region Skåne, EU, Mossagården, Caldic, Orkla Sverige, Marint Centrum Simrishamn (Simrishamns kommun), SKILLINGE FISK-IMPEX AB, IKEA, IUC Syd och FIPDes.
- Läs om förra årets studentprojekt: https://www.lth.se/article/tre-groedor-som-kan-bli-vanligare-i-mataffaeren-framoever-om-studenter-faar-bestaemma/
Fotona är tagna av Hilde Skar Olsen.