Sniglar illustrerar hur nya material kan byggas på nanonivå
Jonas Johansson är professor i fysik och utvecklar ny kunskap för framställning av material på nanoskalan. Anastasia Tsioki är student och läser första året på LTH:s civilingenjörsprogram i teknisk nanovetenskap. När Jonas skulle publicera en vetenskaplig artikel vände han sig till Anastasia som illustrerade ett förslag till omslagsbild. Tidskriften accepterade genast hennes illustration som bild på förstasidan.
Johan Lindskoug – Published 23 January 2024
Jonas har skrivit en vetenskaplig artikel om sina nya rön inom materialvetenskapen. I artikeln visar han ny förståelse för hur man kan kombinera olika material i så kallade heterostrukturer.
- Den här metoden för att bygga material är väl beprövad. Det handlar om att kombinera olika material med varandra. Om det går att framställa ett material på ett annat, så att resultatet blir en jämn tvådimensionell yta, går det oftast inte att få liknande resultat om man deponerar materialen i omvänd ordning. Detta resulterar då istället i tredimensionella strukturer. Genom att ta vissa experimentella parametrar i beaktan, visar jag var gränsen går mellan sådan två- och tredimensionell framställning, berättar Jonas.
- Jonas kontaktade mig och frågade om jag ville göra en illustration till hans artikel, berättar Anastasia Tsioki. Hon läser första året på civilingenjörsutbildningen i teknisk nanovetenskap på LTH där Jonas är programledare och lärare. På gymnasiet gick hon en naturvetenskaplig utbildning med inriktning mot design.
- Jag gillar att arbeta med form och färg. Först läste jag abstraktet och Jonas förklarade också och sedan utgick jag från vad vi hade talat om, berättar Anastasia Tsioki.
Anastasias bild är i grunden ett diagram. Det visar tvådimensionell växt till vänster i bild, och tredimensionell växt till höger. Mitt i bilden finns en stig. Två sniglar, med antenner som ska associera till nanotrådar, kryper fram längs högra sidan av stigen. I bakgrunden till höger ses spetsiga stenar och berg som kontinuerligt växer sig större och reser sig mot den blåa himlen, tänkta att illustrera tredimensionell växt.
Till vänster om stigen finns dubbla led av havssköldpaddor, med randiga höghus i bakgrunden. Eller är det kanske konfekt med lager i olika färger?
- Sköldpaddorna var min egen idé och har kanske inte så mycket med innehållet i Jonas artikel att göra. Det är roligt att få göra sin egen tolkning, berättar Anastasia.
Konfekten, eller höghusen, ska illustrera tvådimensionell växt, där olika material läggs i lager, det ena ovanpå det andra. I artikeln visar Jonas att om man deponerar två olika material, kan det bli helt olika resultat, beroende på i vilken ordning materialen deponeras.
Att den vetenskapliga tidskriften genast valde att använda den inskickade illustrationen som omslagsbild är ovanligt men Jonas är inte så förvånad över att Anastasia lyckades med den bedriften.
- Resultatet blev ju helt suveränt, menar Jonas Johansson.
Jonas Johanssons profil i Lunds universitets forskningsportal.