Skip to main content

Profilområden utforskar samarbeten över ämnesgränser

Den 17 maj arrangerade profilområde Energiomställningen ett lunchseminarium där kollegor från profilområdet Nanovetenskap och halvledarteknologi var inbjudna. Syftet med seminariet var att lära sig mer om nanovetenskap och deras profilområdesarbete samt att identifiera potentiella samarbetsmöjligheter mellan de två områdena.

Cecilia Schubert – Published 27 May 2024

Två personer som presenterar på en scen. Foto.
Under ett lunchseminarium diskuterade profilområdena Energiomställningen och Nanovetenskap och halvledarteknologi möjliga samarbeten. Foto: Cecilia Schubert

Seminariet lockade ett tjugotal engagerade deltagare, inklusive forskare och doktorander från båda profilområden, som var nyfikna på att utforska ämnet vidare. Under seminariet presenterade tre talare sina forskningsområden och delade insikter om möjliga samarbeten:

  • Anders Mikkelsen, koordinator och professor, synkrotronljusfysik, som höll en introduktion till området nanovetenskap och halvledarteknologi
  • Vanya Darakchieva, professor och föreståndare för C3Nit – ett Vinnova kompetenscentrum, som talade om nästa generations halvledare för hållbar elektronik
  • Magnus Borgström, professor, fasta tillståndets fysik, som berättade om nanotrådsbaserade solceller och lysdioder

Under seminariet framkom att det finns många spännande möjligheter för samarbete mellan de två profilområdena. Särskilt satsningen på COMPEL med elektrifiering och batteriforskning erbjuder en lovande plattform för gemensamt arbete. COMPEL (COMPetitiveness for the ELectrification of the transport system) är en del av profilområdet Energiomställningen samtidigt som det är en samverkansplattform mellan Chalmers, Lunds universitet och Uppsala universitet. 

Läs mer om regeringens stöd och satsning på Compel

Efterföljande diskussioner visade på ett stort intresse för att hitta synergier och stärka samverkan mellan de två profilområdena.

Nästa steg blir att profilområdet Energiomställningen presenterar sig för nanoforskargruppen i början av hösten för att fortsätta utforska hur områdena kan dra nytta av varandras expertis.

– Jag ser flera potentiella möjligheter till samarbete mellan våra två profilområden. Det ska bli spännande att utforska dessa tillsammans med våra kollegor som kom förbi och introducerade sina ämnen och sin forskning. Själv lärde jag mig väldigt mycket nytt, säger Olof Samuelsson, professor och koordinator för profilområdet Energiomställningen.

Profilområdet Energiomställningen arrangerar regelbundet lunchseminarier riktade främst till forskare inom temaområdet med syfte att nätverka och utforska potentiella samarbeten. Håll utkik i profilområdets kalendarium för kommande lunchseminarier.