Pepparkakshus testade av LTH-experter
– Published 18 December 2011
Pepparkakshus är roliga saker. Ännu roligare blir de när livsmedelstekniker bygger dem - och byggnadstekniker testar dem! Då kan de stackars små husen utsättas för fläktar med orkanvindar eller för infraröd mätning av värmeläckage.
Det är alltså en tradition – i sann tvärvetenskaplig anda – som pågått sedan 1999, då Marilyn Rayner kom till Institutionen för livsmedelsteknik. Jultraditionen kan ha något att göra med att hennes man, Fredrik Malmberg, finns bland LTH:s byggnadstekniker.
I år testades de små läckra husen av byggnadsfysiker Dennis Johansson som nöjde sig med en okulär bedömning utifrån ett flertal parametrar som exempelvis fuktsäkerhet. Platta och otäta tak dömdes då ut och kompakta och täta konstruktioner premierades. Det innebar att första priset gick till en pepparkakssvamp som tillverkats av Emma Magnusson, Erik Börjesson och Karolina Gustafsson.
Husen tillverkades en tidigare kväll i veckan med hjälp av de anställdas barn.
Text och foto: Mats Nygren