Skip to main content

Nytt samarbete för att lyfta svensk mobilindustri

– Published 10 April 2013

Lunds universitet i samarbete med Sony Mobile och Region Skåne har gått samman för att bilda ett nytt forskningsinstitut: Mobile and Pervasive Computing Institute at Lunds University, MAPCI. Institutet bygger vidare på den mobilrelaterade forskning av världsklass som redan finns på LTH. 

Grundarna avser att gemensamt satsa minst 100 miljoner kronor över en tioårsperiod som grundfinansiering för MAPCI. Svenska och internationella forskningsanslag ska därutöver komplettera finansieringen via olika projekt.

Utvecklingen av mobiltelefoner har varit drastisk men mycket talar för att det mesta inom mobilteknologi ännu är ogjort. Idag upptäcker helt andra branscher som energi-, hälso-, gruv- och fordonsindustrin vilka möjligheter mobiltekniken erbjuder. Ericsson räknar med att det redan år 2020 kommer finnas 50 miljarder uppkopplade enheter.

Runt Lund och Malmö finns Mobile Heights, ett mobilkluster vars medlemmar representerar drygt 7 000 högt kvalificerade anställda och en sällsynt bredd på företag. Utöver medlemsföretagen omfattar klustret också affärsstöd till innovativa uppstartsbolag och världsledande forskning inom hårdvara (System Design on Silicon, SOS), mjukvara (Embedded Applications Software Engineering, EASE) och applikationer (Network for Mobile Services & Applications, NMSA) vid Lunds universitet, Lunds Tekniska Högskola, Blekinge tekniska högskola och Malmö högskola.

Den här forskningsbasen kompletteras nu med ett institut för så kallad distribuerad molnteknologi vilket är ett nytt teknikområde som smälter samman kommunikation och mjukvara. Denna typ av teknik kommer att möjliggöra 50 miljarder uppkopplade enheter och nästa generations digitala tjänster såsom musik, nyheter, film och spel.

Björn Ekelund, forsknings- och innovationsdirektör på ST-Ericsson är tillförordnad institutsdirektör.

- MAPCI representerar en ny aktör i södra Sveriges forsknings- och innovationsmiljö och bryter ny mark vad gäller såväl tekniskt område som arbetsmodell. Jag är imponerad över den kraft som akademi, näringsliv och region tillsammans kan utgöra när de prestigelöst och framsynt samlas i en gemensam satsning, säger han.

- Med vår starka ställning och världsledande forskning kan Lunds universitet, särskilt med sin tekniska högskola, LTH, bidra till att vara en tillväxtmotor i samhället. Tillsammans med Region Skåne och Sony kan vi hitta nya lösningar som kommer till nytta för både näringsliv och akademi. I dagens globala samhälle med hård konkurrens måste flera aktörer samarbeta för att kunna lösa de utmaningar vi står inför, säger Per Eriksson, rektor för Lunds universitet.

- Institutet bygger vidare på den mobilrelaterade forskning av världsklass som redan finns på LTH. Med institutets tekniska inriktning kommer det att bryta ny teknisk mark och flytta fram forskningsfronten inom såväl programvara som kommunikation och dessutom göra den tillgänglig för näringslivet på ett sätt som inte är möjligt i mer traditionella modeller, säger Anders Axelsson, rektor för Lunds Tekniska Högskola, LTH.

Grundarna har för avsikt att gemensamt tillgängliggöra minst 100 miljoner kronor över en tioårsperiod som grundfinansiering för MAPCI. Svenska och internationella forskningsanslag ska därutöver komplettera finansieringen via olika projekt.

MAPCI kommer att ha en kompletterande och överbryggande roll för de tre existerande forskningscentrumen och får också ett uttalat uppdrag som länk mellan akademi och näringsliv. Det blir en del av Lunds universitet men placeras geografiskt i samma kvarter som Sony Mobile, Ericsson och ST-Ericsson i Lund. Där kommer också Mobile Heights och Mobile Heights Business Center att finnas.

MAPCI ska invigas före sommaren.

Läs mer om det nya forskningsinstitutet MAPCI:
http://mobileheights.org/news/

Bakgrund:
Forsknings- och innovationsrådet i Skåne, FIRS, inrättade 2012 en styrgrupp för att stärka Skåne som mobilregion. I styrgruppen ingår Per Eriksson, rektor vid Lunds universitet, regionrådet Pia Kinhult och kommunalrådet i Lund Mats Helmfrid. Till styrgruppen har Mobile Heights vd Mats Ekstrand samt rådgivare Sven Otto Littorin knutits.

Gruppens förslag var att skapa ett forsknings- och innovationscentrum som kunde ta tillvara den kunskap som finns inom universitetet och tillsammans med näringslivet skapa ett forsknings- och innovationscentrum med inriktning på mobila lösningar och samtidigt locka hit internationell toppkompetens inom området.