Nytt pris belönar nytänkande spridning av hållbarhetsforskning
Ett nytt pris, Lund University Agenda 2030 Award, syftar till att uppmuntra hållbarhetsforskare vid universitetet till nytänkande och samarbete över ämnesgränser. Alexandra Nikoleris är den första vinnaren och prisas för sitt nyskapande arbete med att utforma kreativa och hållbara framtidsscenarier.
Stina Johannesson – Published 4 May 2022
Utöver äran får Alexandra Nikoleris 25.000 kr. Priset delas ut torsdagen den 5 maj under en ceremoni på Hållbarhetsveckan i Lund. Utmärkelsen riktas till forskare som är i den tidiga delen av karriären och är ett samarbete mellan Forskarskolan Agenda 2030 vid Lunds universitet och Elis Textil Service AB.
Berättelser som verktyg för hållbara visioner
Den första pristagaren, Alexandra Nikoleris, biträdande universitetslektor vid Miljö- och energisystem vid Lunds Tekniska Högskola (LTH) har, ofta tillsammans med kollegor, arbetat för att öka vår förståelse för hur berättelser kan användas för att skapa och öka vårt engagemang i möjliga framtidsscenarier.
Alexandra Nikoleris var en av flera forskare som utvecklade Carbon Ruins-utställningen, som har visat tusentals människor runt om i världen hur en fiktiv framtid kan se ut där övergången från det fossila samhället redan har skett. Hon var även med och initierade en tävling för klimatfiktion, AnthropoScenes, som har fått in fiktiva berättelser från hela världen. På mer lokal nivå har Alexandra Nikoleris använt konstnärliga metoder för att förstå och förutse lokala framtidsvisioner i Västmanland och för att skapa en bokklubb för klimatfiktion för forskare vid Lunds universitet.
– Jag tror att väldigt många människor letar efter sätt att engagera sig i klimatfrågan men de vet inte hur, och ännu mindre hur de kan föreställa sig att en önskvärd framtid skulle se ut. Genom att sammanföra olika berättelser har människor fått möjlighet att ta plats i omställningen och fokusera på vad de tycker är viktigt och önskvärt, säger Alexandra Nikoleris.
Ögonöppnande sätt att sprida forskning
Alexandra Nikoleris berättar att många som besökte utställningen Carbon Ruins kände sig lättade över att de upplevde den fossilfria framtiden som väldigt annorlunda, men inte dålig. För andra var det en ögonöppnare över hur djupt involverade vi är i en kultur byggd på fossila bränslen.
Hon tycker att nytänkande och tvärvetenskapliga samarbeten alltid är viktiga inom forskning, men särskilt viktiga inom hållbarhetsforskning.
– Vi måste verkligen uppmärksamma vad som betyder något för människor och samtidigt hitta sätt att tänka bortom dagens samhälle om vi vill utveckla en mer hållbar framtid. Att inse att både känslomässigt engagemang och vetenskaplig utveckling behövs i denna process är avgörande, menar Alexandra Nikoleris.
Två hedersomnämnanden belönar arkitektur och podcast
Två hedersomnämnanden relaterat till det nya priset tilldelas forskare från andra ämnesområden vid universitetet. Doktoranden Ana Goidea vid Institutionen för Arkitektur och byggd miljö vid LTH får ett hedersomnämnande för sitt projekt Protomycokion och arbetet med en arkitektonisk prototyp gjord av 3d-printade träfragment sammanbundna av levande svampmycel. Ana Goidea har därmed kombinerat sitt eget arkitekturområde med biologi, datavetenskap och 3d-utskrift.
Ett hedersomnämnande går också till postdoktorerna Steven Curtis och Sofie Sandin Lompar samt doktoranderna Frans Libertson, Katherine Shabb och Karolina Södergren vid Internationella Miljöinstitutet (IIIEE) för deras nytänkande sätt att dela vetenskaplig kunskap med en bred publik genom podcasten Advancing Sustainable Solutions. Podden är tvärvetenskaplig, engagerar såväl forskare som andra samhällsaktörer och har en räckvidd på 40 000 nedladdningar över 27 avsnitt.
Om vinnarna
Vinnare
Alexandra Nikoleris
Biträdande universitetslektor
Kontakt och mer om forskningen - portal.research.lu.se
Hedersomnämnande
Ana Goidea
Doktorand
Kontakt och mer om forskningen - portal.research.lu.se
Hedersomnämnande
Steven Curtis – postdoktor
Sofie Sandin Lompar – postdoktor
Frans Libertson – doktorand
Katherine Shabb – doktorand
Karolina Södergren – doktorand
Om podcasten och teamet - iiiee.lu.se
Prisutdelning
Välkommen på prisutdelningen den 5 maj kl. 13-15 i Magle konserthus, Magle Stora Kyrkogata 4, Lund. Anmäl dig i förväg eller kom förbi.
Prisutdelning Magle konserthus 5 maj - sustainability.lu.se