Skip to main content

Ny utställning om energi vill ge insikt och aha-upplevelser

– Published 17 October 2011

Oj, vad tungt! Linda Tufvesson lyfter en tallrik med kött på Vattenhallens nya Energiutställning.

Nu har en ny utställning om energi på invigts på Vattenhallen Science Center vid Lunds Tekniska Högskola. Där kan barn och vuxna lära sig mer om våra vanligaste energikällor och hur de fungerar.

– Transporter, boende, mat och nästan allt vi konsumerar påverkar klimatet. På utställningen kan besökaren få en uppfattning om hur det hela hänger ihop och få reda på hur man själv kan minska sin klimatpåverkan, säger Linda Tufvesson, forskare i miljö- och energisystem och den som varit projektledare för utställningens innehåll och utformning.

Det som visas är ofta interaktivt. Exempelvis kan besökaren lyfta olika maträtter. Ju tyngre, desto mer växthusgaser har de släppt ut innan de hamnade på tallriken. Den som så önskar, kan få bygga ett eget mini-vindkraftverk eller lista ut hur en solcell fungerar. Och så finns chansen att reda ut vad olika enheter, till exempel effekt och watt, egentligen innebär.

I utställningshallen finns numera också ett litet hus i plexiglas, inrett med hemmets vanligaste vitvaror och elektronikprodukter. Genom att tända och släcka dem kan man se deras energiförbrukning.

– Vi har gjort en spara och slösa-variant. När man tänder till exempel kylskåpet kan man se förbrukningen både för en ny A-klassad kyl och för en äldre modell med högre förbrukning, berättar Linda Tufvesson.

Alla är välkomna till invigningen onsdagen den 20 oktober kl 18 - 21. Den invigs av Länsöverdirektör Göran Enander. Till den kommer även arkitekten Mika Paloluoma att berätta om sitt projekt "Le Refuge du Gouter", som är en byggnad belägen 3800 m ö havet. Denna byggnad är det sista övernattningsstället innan toppbestigningen av Mont-Blanc och helt byggd i trä och självförsörjande i energi!

Utställningen pågår därefter ett år framåt. Vattenhallen har öppet för allmänheten alla lördagar och tisdag - fredag på novemberlovet.

För mer information, kontakta Linda Tufvesson, forskare, Miljö- och energisystem, 046-222 98 71, Linda.Tufvesson@miljo.lth.se eller Monica Almqvist, föreståndare för Vattenhallen och lektor i elektrisk mätteknik, 046-222 33 46, Monica.Almqvist@elmat.lth.se Högupplöst bild på Linda Tufvesson finns i Lunds universitets bildbank. http://bildweb.srv.lu.se/ Skriv namnet i sökfältet.