Ny IT-lösning kan ge fler patienter vård i hemmet
– Published 17 October 2012
Nu gör läsplattor och videosamtal sitt intåg i sjukvården. Bakom genombrottet står Medicinsk teknik vid Skånes universitetssjukhus och datavetare vid Lunds tekniska högskola, som tillsammans med en rad företag installerar den unika tekniken på nyöppnade Palliativa enheten på S:t Larsområdet i Lund.
Införandet, som finansieras av Vinnova, lokala företag och Region Skåne, sker under en treårsperiod. Efter en provningsperiod i teknisk miljö är det nu dags för steg 2, att testa hur IT-systemet fungerar mellan patienten som får lindrande, palliativ vård och medarbetare i den avancerade sjukvården i hemmet, ASIH från Skånes Onkologiska Klinik, SUS.
– Majoriteten av dem som vårdas i livets slutskede önskar att vården om möjligt kan ske i hemmet. Samtidigt vill de ha samma trygghet där som de får på sjukhuset. Det kan handla om medicinska pumpar som piper olycksbådande eller oro för smärtlindrande dropp som tycks sina medan medarbetarna på ASIH befinner sig på mils avstånd, säger Boris Magnusson, projektledare och professor i datavetenskap vid Lunds Tekniska Högskola.
I många av dessa fall kan ett enkelt knapptryck efter instruktion i videosamtal skingra oron. På en av skärmarna på den palliativa enheten har medarbetarna alla relevanta data om patienten och de möts öga mot öga via sina videokameror.
Projektet är ett av sju större utvecklingsprojekt som Vinnova, Sveriges innovationsmyndighet, startade för ett knappt år sedan, varav detta är det enda som gick till södra Sverige. Medicinsk teknik vid Skånes universitetssjukhus såg här en möjlighet för sjukvården att haka på och skickade ut en förfrågan till en rad verksamheter.
Carsten Rose, chef över Sveriges först bildade regionala cancercentrum, RCC-Syd, såg i sin tur möjligheten att skapa nya kommunikationsvägar mellan patient och vårdare, vägar som redan är väl etablerade i andra sammanhang, som videoverktyget Skype, videokonferenser i yrkeslivet med mera.
Projektledare är professor Boris Magnusson vid LTH. Han, hans medarbetare och de medverkande företagen ligger bakom den användarvänliga teknik som kommer att göra patienten mer delaktig och trygg i sin vård.
Projektet startade i våras och fram till idag har miljön testas hos Medicinsk teknik under ledning av Jimmy Johansson. Det första steget är nu avklarat och nu testas systemet i klinisk miljö på Palliativa enheten på S:t Lars-området. På ena sidan väggen finns kontrollrummet med sina tre monitorer, i det angränsande rummet den inneliggande patienten.
I ett tredje steg förs tekniken ut till patienternas hem. Därmed upprättas, så vitt känt, Sveriges första hemsjukvård som bygger på en avancerad, interaktiv IT-lösning där patienten kan kommunicera i realtid med vårdens medarbetare för att få råd och hjälp utan att tvingas söka upp sjukvården eller bli störd i onödan i sitt eget hem.
IT-lösningen ersätter ej den uppsökande vård i hemmet som redan bedrivs och byggs ut. Den underlättar desto mer för den enskilde patienten att klara sin vardag. Samtidigt skapar den större utrymme för sjukvården att disponera sina resurser i en tid då antalet äldre blir allt större och då behoven av avancerad sjukvård i hemmet ökar.
Per Längby