Skip to main content

Matilda vill få fler tjejer att programmera

Matilda Andersson, som läser civilingenjörsprogrammet i datateknik på LTH, är en av tre finalister till utmärkelsen ”Årets tech-tjej” som delas ut av Microsoft för att lyfta fram kvinnliga förebilder och inspirera fler unga kvinnor att söka sig till teknikrelaterade utbildningar.

– Published 8 March 2021

Porträttfoto, Matilda Anderssons ansikte.
Nominerad för sitt engagemang i föreningen Pink Programming. Matilda Andersson läser datateknik på LTH och är en av tre finalister till utmärkelsen ”Årets tech-tjej”. Foto: Årets Tech-tjej

Även om intresset för tekniska utbildningar ökar långsamt ligger andelen kvinnor som antas till ingenjörsprogrammen som helhet fortfarande endast mellan 25 och 30 procent. Detta enligt IVA Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, som tagits fram en rapport i samarbete med Teknikföretagen och Sveriges Ingenjörer.

På vissa utbildningar är andel kvinnor betydligt högre, till exempel arkitektur, kemiteknik och ekosystemteknik, medan andelen kvinnor är lägre på till exempel datateknik. Något som också märks i arbetslivet – färre kvinnor än män arbetar som utvecklare.

I syfte att lyfta fram kvinnliga förebilder och inspirera fler unga kvinnor att söka sig till teknikrelaterade utbildningar delar Microsoft ut utmärkelsen Årets tech-tjej. För 2021 har två LTH-studenter, Matilda Andersson och Phiphi Tran, varit bland de tio nominerade och Matilda har gått vidare till att vara bland de tre finalisterna. Här svarar Matilda Andersson:

 

Varför blev du nominerad till Årets tech-tjej?

– Jag har varit aktiv för att inspirera tjejer och kvinnor i Pink Programming, och det var där jag själv testade första gången. Det var inte så att jag programmerade i källaren och hittade tekniken redan när jag var liten. Jag läste samhällsvetenskaplig linje på gymnasiet och hade tänkt mig ett annat spår. Men 2017, när jag såg mig om eftersom jag ville börja plugga, mötte jag Pink Programming. Och nu har jag hittat det jag älskar att göra. Jag vill inspirera andra att våga testa, och bryta den traditionella bilden av att en programmerare sitter ensam i källaren. 

Varför är det viktigt att fler kvinnor arbetar med programmering?

– Det är viktigt på många plan. Om vi börjar med branschen i sin helhet är det ju så att teknik och digital utveckling driver väldigt många andra innovationer. Och vill vi hitta bra lösningar på samhällsproblem, då behöver de som bygger tekniken ha alla möjliga bakgrunder och synsätt på både tekniken och livet i stort. Det räcker inte med ett synsätt. 

– Men också på ett privat plan är tekniken en möjliggörare. Du kan vara allmänt kreativ när du programmerar, men också bygga för att analysera och komma till rätta med utsläpp inom transportsektorn, för att bara ta ett exempel. Det finns inga begränsningar här. Du kan applicera tekniken för att lösa problem som ligger dig varmt om hjärtat. Så du kan bidra till samhället och skapa en bra framtid, och samtidigt få verktygen att skapa fritt. Tillgång till dessa verktyg måste alla ha. 

Vad ska du göra om du vinner?

– Så klart är det kul om jag vinner, men även om jag inte gör det vill jag sprida budskapet och hjälpa att bryta den stereotypa bilden av teknik, programmering och hur en programmerare ser ut. Bilden av tekniken är ofta att det handlar om något fyrkantigt och matematiskt svårt … när programmering egentligen är ett kreativt verktyg. Jag skulle alltså fortsätta som nu, men med en större megafon, och tillsammans med Microsoft försöka förklara bättre vad teknik innebär och försöka inspirera ännu fler.

På din utbildning till civilingenjör i datateknik här på LTH, bygger ni handfasta saker här, eller är det mest teori?

– Vi bygger verkligen program, även om det förstås är uppgifter som handlar om att vi ska lära oss, inte något som ska användas i skarpt läge. Vi får så mycket kunskap att vi kan bygga själva. Förutom att utveckla mjukvaran lär vi oss att förstå hur mjuk- och hårdvaran fungerar tillsammans. Här behöver vi alla infallsvinklar, eftersom produkter och system ska användas av människor och vara så bra som möjligt för just dem. 

Vad drömmer du om att göra med kod? 

– Jag är fascinerad över det här med big data och maskininlärning, och över alla möjligheterna som kommer med AI över lag. Det är spännande att det finns dolda mönster i data och information, jag vill använda det för att åstadkomma ökat välmående och bättre livskvalitet.

– Inom AI och maskininlärning går det att träna upp smarta modeller, och för att göra det behöver man titta på stora mängder data. Det är här big data kommer in – den är ett underlag som säger vad AI ska göra och inte göra. 

Lite mer konkret, vad kan det betyda?

– Man kan till exempel tänka sig en app som kan titta på data i telefonen för att se hur du rör dig, sovit och hur du använt telefonen. Kan man då också logga sitt mående varje dag blir det som en teknisk dagbok. Då kan AI hissa varningsflagg om något verkar vara på väg att gå snett. Kanske finns en chatboot, så att man talar med sin telefon som om den var en kompis. Rådet blir kanske att prata med en psykolog eller en riktig människa, och kanske kan appen förenkla kontakten med en psykolog eller med vårdcentralen. Psykisk ohälsa är ett ämne som jag gärna skulle ägna mig åt.


Vinnaren av Årets tech-tjej utses den 18 mars på Universum Awards. Priset delas ut för 19:e året i rad. Vinnaren får en mentor på Microsoft och blir en förebild och ambassadör för tech-intresserade ungdomar på evenemang i hela landet.

Läs mer om de tre finalisterna i Årets tech-tjej 2021

Intervju med Matilda Andersson i Sydsvenskan 7 mars

E-huset från sidan. Rött tegel under blå himmel.

Matilda Andersson

Matilda Andersson läser till civilingenjör i datateknik med specialisering inom maskinintelligens och AI och är engagerad i Pink Programming.

Hon vill hålla tech-nyfikna tjejer i handen medan de tar klivet över tröskeln att skriva sin första rad kod, precis som hon själv en gång gjorde. 

Phiphi Tran

Även Phiphi Tran, som inte nådde ändra fram till finalen, nominerades till Årets tech-tjej för sitt engagemang i föreningen Pink Programming.

Hennes intresse för programmering började just genom att hon deltog i föreningens första sommarläger för snart fem år sedan.

Nu läser Phiphi sista året på teknisk fysik.

Pink Programming

Pink Programming grundades av Vibeke Tengroth tillsammans med de två LTH-alumnerna Vanja Tufvesson och Tone Pedersen, och drivs av kvinnor som är yrkesverksamma i IT-branschen, studenter inom tekniksektorn och kvinnor som brinner för en mer jämställd IT-bransch.

I dagsläget finns föreningen i tre städer, men har över 100 volontärer spridda över hela Sverige. De ordnar workshops och programmeringsläger för kvinnor.

De flesta som deltar i aktiviteter som föreningen ordnar är från gymnasieålder och uppåt. 

Pink Programmings webbplats