Almedalen – en möjlighet för LTH att möta beslutsfattare
För första gången på två år är LTH och Lunds universitet på plats i Visby för Almedalsveckan. I tider av kris och krig är den demokratiska mötesplatsen viktigare än någonsin.
Jessika Sellergren – Published 2 June 2022
”En magisk plats för dialog, utbyte och oväntade möten som bidrar till att utveckla vårt samhälle”. Visionen för Almedalsveckan sätter ord på det som lockar den samhällsintresserade till Visby – att föra diskussioner med beslutsfattare, förändringsansvariga, likasinnade eller oliksinnade.
Men varför är Almedalen ett forum för universitetet?
– Varje år väcks frågan om Almedalen spelat ut sin roll som mötesplats. Den tidpunkten har inte kommit ännu. I synnerhet för lärosäten som inte ligger i Stockholm är det en alldeles speciell möjlighet att på en plats träffa så många som på olika sätt har betydelse för vår sektor. Så länge det förblir så har Lunds universitet en självklar uppgift i Almedalen. Och sedan finns det så mycket att lära av de hundratals seminarier som anordnas under dessa dagar, säger rektor Erik Renström.
Han själv medverkar i flera av seminarierna. Ett av dem handlar om hur universiteten ska kunna bidra till existentiellt hållbara samhällen och ett annat om hat och hot mot forskare.
Demokrati röd tråd
Den röda tråden för universitetets seminarier i år är demokrati. Under detta temaparaply samlas merparten av fakulteterna för att diskutera aktuell forskning med det omgivande samhället.
LTH är en av fakulteterna som satsat lite extra på arrangemang i år. Ett nedslag i programmet visar paneldiskussioner om vattendemokrati, halvledarbrist, elvägens roll samt krisberedskap och inkludering.
– Almedalen är en bra arena för att knyta oss samman med andra aktörer. För det är i samverkan med beslutsfattare, näringsliv, politiker och andra lärosäten som vi kan bidra till framtidens teknikutveckling, säger Annika Olsson, rektor för LTH.
Maximerar medverkan
Utöver de egna seminarierna medverkar LTH även i ett tiotal arrangemang organiserade av myndigheter, företag och andra lärosäten.
– Väl i Visby vill vi gärna maximera vår medverkan och försöka bidra så mycket som möjligt, säger Annika Olsson, som själv bland annat deltar i ett kvartsamtal om gränsöverskridande humaniora- och teknikforskning, ett arrangemang av Humtank som är en tankesmedja för forskning och utbildning inom humaniora.
Att mötas, förmedla kunskap och lyssna på en annan spelplan än den gängse. Så beskriver Caroline Runéus universitetets möjligheter i Almedalen. Hon, som nyss lämnat sitt uppdrag som kommunikationsdirektör vid Lunds universitet och nu finns på MAX IV, initierade universitetets medverkan i Almedalen tillsammans med dåvarande rektor Per Eriksson.
– Vi började med kunskapsmingel 2009 för att testa och fortsatte med ett science slam och ett par seminarier kommande år. Det blev lyckat och sedan dess har det rullat på i olika format, säger hon.
Ta vara på möjligheterna
Caroline Runéus poängterar att det inte handlar om att åka dit, göra sin grej och åka hem. Väl i Visby gäller det att ta vara på möjligheterna.
– Bättre plats för omvärldsbevakning, diskussioner och samverkan i koncentrerad form har jag svårt att föreställa mig. Men att varje år diskutera syftet med universitetets medverkan är viktigt. Nya arenor uppstår och en vacker dag kanske det är på en av dem vi ska närvara i stället.
Almedalsveckan
Almedalsveckan har pågått i femtio år och arrangeras av Region Gotland tillsammans med de lokala partierna som finns representerade i riksdagen. En av de första talarna var Olof Palme som 1968 pratade utifrån parollen ”Kom, fråga, lyss och trivs”. Lunds universitet har deltagit sedan 2009.
Från Almedalsveckans webbplats
Ur LU:s program:
- Smart och rättvis vård med forskning på hälso- och sjukvårdsdata
- Jämlik vård – inte lika för alla
- Chip in – helhjärtat för halvledare
- Krisberedskap – vem får vara med?
- Elvägens roll i energiomställningen
- Demokrati och rätten till arbete
- Demokrati och kvinnor
- Bildning som salt och styrka – universitetet som meningsskapare i vår tid
- Ukraine – religion and culture in times of war
- Demokratispaning i Mellanöstern
- AI, sociala medier och demokrati
- Jämställd fred i Mellanöstern – är det möjligt?
- Vattendemokrati
Universitetets program finns på lu.se/almedalen