Skip to main content

20 miljoner till forskning om effektivare datormoln

– Published 6 November 2012

Prof. Anders Rantzer, koordinator LCCC, Doc. Anton Cervin, Prof. Bo Bernhardsson, Dr. Eva Westin, administratör, Doc. Maria Kihl och Doc. Charlotta Johnsson, biträdande koordinator LCCC.

Energieffektivare datacenter som leder till ett miljövänligare internet och inga överbelastade webbplatser eller internettjänster. Det är målet med ett forskningsprojektet om kapacitetshantering för datormoln, som nu får 20 miljoner kronor i anslag från Vetenskapsrådet. Dessutom ges ytterligare 18 miljoner i projektstöd till forskare vid LCCC – Lunds center för styrning av komplexa tekniska system vid Lunds Tekniska Högskola.

E-post, sociala medier, nyhetssajter – allt fler tjänster använder virtuella datorresurser, datormoln, för att fungera. Vid plötsliga händelser såsom naturkatastrofer vill många samtidigt komma åt resurserna. Därmed finns risk att tjänsterna blir otillgängliga, på grund av att dess användning av datormolnet är underdimensionerad.

– När vill alla komma in på exempelvis CNN:s webbplats samtidigt så krävs mycket mer datorresurser än vad sajten normalt är designad för. Idag förändrar man den typen av resursanvändning ofta manuellt, men i vårt forskningsprojekt hoppas vi kunna ta fram nya metoder och modeller för hur förändringen i hanteringen av resurser och tjänster kan ske helt automatiskt, säger Maria Kihl, som är forskare vid LCCC.

Genom att automatiskt anpassa kapaciteten efter tillämpningarnas behov blir prestandan på infrastrukturen både mer stabil och drar mindre energi.

– Många internettjänster har idag onödig överkapacitet i sin infrastruktur för att klara tillfälliga belastningstoppar. Genom att konstruera smartare minskar man kostnaderna och blir samtidigt mer miljövänlig. Enbart Facebooks nya serverhall i Luleå kommer till exempel att dra lika mycket el som en mindre stad och i USA drivs många datacenter av kolkraft, säger Maria Kihl.

Projektet Cloud Control om kapacitetshantering för datormoln drivs gemensamt av forskare vid Lunds Tekniska Högskola och Umeå universitet.

– Vi har stark kompetens inom reglerteknik och matematisk modellering, medan våra kollegor i Umeå är duktiga på cloud computing och storskaliga testbäddar. Tillsammans skapar vi ett team i världsklass, säger Anders Rantzer, som är föreståndare för LCCC.

Anslaget från Vetenskapsrådet består av totalt 20 miljoner kronor, fördelade på fem år.
Samtidigt får forskare vid LCCC ytterligare 18,3 miljoner kronor de närmaste åren. De pengarna ska gå till olika reglertekniska projekt, exempelvis ett som handlar om trafikflöden i en stad. På motsvarande som när ett elnät har mycket vindkraft och det slutar blåsa så måste man hitta sätt att snabbt dirigera om trafiken vid en trafikolycka för att få fart igen på flödet. Ett annat projekt handlar om styrning av kompressorer och ett tredje om att skatta radiokanaler i rörelse.
Anders Frick


För frågor, kontakta:
Anders Rantzer, tel: 046-2228778. Anders.Rantzer@control.lth.se

Maria Kihl, tel: 046-2229010. Maria.Kihl@eit.lth.se