Skip to main content

Nyheter

15 May 2019

Robotar utför allt fler mänskliga uppgifter och börjar kunna instruera sig själva. Det förändrar arbetslivet i grunden. En avhandling vid institutionen för reglerteknik, LTH, visar hur man lär en robot att utveckla sig själv genom en kombination gammal och ny teknik. Det ger en snabbare programmering och flexiblare maskiner.

14 May 2019

LTH-doktoranden Carl-William Palmqvist reste inom ramen för sina doktorandstudier till Tokyo och fann att den svenska persontågtrafiken har att en del att lära. Hör honom berätta i bland annat Vetandets värld.

13 May 2019

Busshållplatsens stolpe. Att den finns säger inte så mycket om god service. Kan du ta dig till hälsofrämjande aktiviteter som gymmet eller konserten? Om svaret är nej är transportsystemet kanske orättvist.

7 May 2019

En ny avhandling kan leda till att korta attacker av förmaksflimmer i framtiden kan upptäckas genom ett enkelt EKG. Förhoppningen är att spara vårdresurser och minska antalet strokes.

16 April 2019

Köttbullar med rödbetsblastspulver eller falukorv med torkade havtornsblad? Sådana här charkprodukter, ”laddade” med olika typer av antioxidant-rika rester från grönsaksodlingar, kan komma att hamna i mataffärernas kyldiskar. Labbtester visar att vissa antioxidanter helt eliminerade den skadliga oxidationen som forskare tror ligger bakom cancer- [...]

9 April 2019

En ny avhandling visar att bilköerna kan kortas med mellan fem och tio procent genom ett nytt sätt att styra trafikljusen. Till gagn för energiförbrukningen, vårt hotade klimat och alla frustrerade bilister.

29 March 2019

LTH och Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp söker tillsammans lösningar på framtidens livsmedelssystem. Samarbetet omfattar flera institutioner och tittar bland annat på hur ny teknik kan användas i livsmedelsproduktion.

28 March 2019

Anders Rantzer, professor i reglerteknik, får drygt 25 miljoner kronor i åtråvärda anslag från Europeiska forskningsrådet, ERC. Projektet ska utforma den nödvändiga reglertekniken bakom fossilfria städer.

25 March 2019

Uppvispat spad från bönor och kikärtor, aquafaba, kan ersätta äggvita för att få att ge rätt konsistens åt majonnäs, kakor och efterrätter. Det har därför blivit ett populärt alternativ bland veganer, men i mataffärerna är det svårt att hitta aquafaba som ingrediens. Det vill några civilingenjörsstudenter i livsmedelsteknik ändra på.

22 March 2019

En rekordstor donation på 350 miljoner kronor från IKEA Foundation har tryggat framtiden för Industridesignskolan. Det är inte första gången som skolan får ta emot en jättedonation från IKEA. Det hela började med ett möte med mycket kaffe och snus mellan Ingvar Kamprad och Thomas Johannesson, tidigare rektor vid LTH…