Nyheter | Till nytta för livet
Virtuell demenssimulator ökar kunskapen om kognitiv sjukdom
Hur känns det att leva med en demenssjukdom? ”Demenssimulatorn” kan hjälpa till att besvara det. Virtual reality-forskarna vid LTH har tagit fram simulatorn som ska öka kunskapen om kognitiv sjukdom genom virtuella och interaktiva upplevelser.
Beredskap bortom bunkrade burkar
När det planeras för mat i kristider – vilka livsmedel föreställer vi oss då? Konservburkar och frystorkad mat tänker många, men faktum är att om det uppstår en kris så är det inte bunkrade konserver som räddar oss.
Stora Guldmedaljen till Anne L'Huillier
Anne L'Huillier, professor i fysik vid LTH, Lunds universitet, tilldelas Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademiens (IVA) Stora Guldmedalj 2024 för betydelsefulla insatser inom akademins verksamhetsfält. Priset delas ut av Marcus Wallenberg, IVAs preses.
Marina Peltonen från LTH är årets tech-tjej 2024
Årets tech-tjej 2024 är LTH-studenten Marina Peltonen. Hon läser både teknisk nanovetenskap på LTH och biomedicin på Lunds universitet. Priset "Årets tech-tjej" har delats ut i över två decennier med syfte att inspirera fler tjejer och unga kvinnor att välja en utbildning eller karriär inom tech.
Hållbarhetsveckan: LTH diskuterar lösningar på klimatkrisen
Nyindustrialisering, kustperspektiv, cirkulärt byggande och koldioxidinfångning. Ämnena som LTH tar upp under Hållbarhetsveckan 8–13 april handlar om lösningar på klimatkrisen och hur jordens resurser ska användas mer varsamt. Programmet vänder sig till alla som vill vara med i diskussionerna om framtidens hållbara strategier.
Har batterier till elcyklar särskilt lätt att ta fyr?
Hallå Marcus Runefors, universitetslektor i brandteknik vid LTH som får många frågor om cykelbatterier efter förbudet att ladda litiumjonbatterier i universitetets lokaler.
Kategorisering av människor motverkar visionen om en stad för alla
Den svenska stadsmiljön – hur väl passar den invånarna? Är den välkomnande och inkluderande eller finns det hinder som försvårar för medborgarna? Ny forskning från Lunds Tekniska Högskola, LTH, visar att städernas utformning och bebyggelse inte alltid lever upp till gällande lagstiftning. Men med universell utformning under planeringen kan [...]
Kustforskare rycker ut efter stormen
De vill inte kalla sig för stormjägare, men det är ändå stormen och dess efterdyningar som driver Björn Almström och Caroline Hallin i deras arbete. De forskar om kusten och utvecklar metoder som kan ge information om hur framtida stormar kan komma att påverka havsnära samhällen.
”Om det är kul så är det också lättare att lära sig”
Spel i undervisningen, kreativa klassrum, tillit och lärande – ämnena som togs upp under den pedagogiska inspirationskonferensen på LTH var många. Konferensen, som ska öka möjligheterna till samverkan och utbyte av pedagogiska erfarenheter, har 20-årsjubileum i år och lockade ett hundratal deltagare.
Den enes arbetsplats, den andres hem
Hur lång tid tar det att trösta en människa? Måste ägget stekas i stället för att kokas? Lunds universitets magasin (LUM) har bjudit in till ett samtal med hemtjänstforskare från Socialhögskolan och LTH. Det är första gången de träffas och diskussionen handlar om stress, ansvar och delaktighet. Deras gemensamma mål är en bättre hemtjänst, men de [...]