Hoppa till huvudinnehåll

Nyheter | Till nytta för digitaliseringen

12 September 2024

Hur känns det att leva med en demenssjukdom? ”Demenssimulatorn” kan hjälpa till att besvara det. Virtual reality-forskarna vid LTH har tagit fram simulatorn som ska öka kunskapen om kognitiv sjukdom genom virtuella och interaktiva upplevelser.

22 March 2024

Årets tech-tjej 2024 är LTH-studenten Marina Peltonen. Hon läser både teknisk nanovetenskap på LTH och biomedicin på Lunds universitet. Priset "Årets tech-tjej" har delats ut i över två decennier med syfte att inspirera fler tjejer och unga kvinnor att välja en utbildning eller karriär inom tech.

19 March 2024

En gemensam nämnare i både grön omställning och digitalisering är halvledaren. Trots det lilla chipets stora betydelse har både Sverige och EU halkat efter. Lunds universitet, Chalmers tekniska högskola och KTH går nu samman för att tillsammans med svenskt näringsliv stärka Sveriges kompetens och infrastruktur för halvledarteknik.

14 July 2023

Tusen svenskar skulle kunna skonas från höftfraktur varje år om en ny metod för att identifiera risken för benskörhetsfrakturer införs i vården. Det menar forskarna vid LTH, Lunds universitet som står bakom den nya 3D-simuleringsmetoden. Resultaten har nyligen publicerats i Journal of Bone and Mineral Research.

18 April 2023

Temadagen om el äger rum för att hylla en 80-årig LTH-legendar. Det handlar om Sture Lindahl som bidragit till LTH:s verksamhet sedan 1970-talet och som nu fyller jämnt. Han var senast adjungerad professor i industriell elektroteknik och automation, och till hans ära träffas ett hundratal deltagare för att minnas, men också för att blicka framåt. [...]

20 April 2023

Nu står det klart – Stiftelsen för Strategisk Forskning, SSF, finansierar det multidisciplinära forskningscentrumet ClassIC med upp till totalt 60 miljoner under en sexårsperiod. Satsningen syftar till att bygga en forsknings- och utbildningsnod för design av halvledarsystem och därmed bidra till att stärka svensk akademi och industri på området.

27 March 2023

Lampans LED-teknik framhålls ofta för sina fördelar – att den är energisnål, att den håller länge och att tekniken går att styra på olika sätt. Men att LED-lampan kan ge upphov till flimmer nämns inte lika ofta. En av anledningarna är att det saknas kunskap om hur fenomenet ska mätas och hur hälsan påverkas. Det vill ljusforskarna vid LTH ändra på, [...]

13 April 2023

Det talas mycket om ChatGPT just nu – en av de chattbaserade AI-tjänsterna som levererar svar på alla tänkbara frågor på några sekunder. Men den nya tekniken genererar inte endast svar, utan väcker också många frågor. För att få koll på vad alla pratar om har LUM provat chattbotten.

17 October 2022

”Virtual reality är det närmaste en tidsmaskin vi kan komma.” Det säger Mattias Wallergård som är forskare i interaktionsdesign och en av dem som driver virtual reality-labbet på LTH. Och just en tidsmaskin kan vara användbar för att uppleva historiska samhällen – som järnåldersstaden Uppåkra.

8 July 2022

Många bilar som rullar på våra vägar är eldrivna – och de blir fler. Att driva bilen på el är en viktig pusselbit i omställningen till ett fossilfritt samhälle, men den ställer höga krav på batteriteknik och smarta laddlösningar. En väg framåt kan vara elvägen, menar LTH-forskaren Mats Alaküla.