Tio snabba om LTH-studier
Att studera på högskola och universitet skiljer sig från grundskola och gymnasium. Det är färre lektioner och mer studier på egen hand. Du har själv ansvar för dina studier, vilket de flesta upplever som roligare. Utöver dina lärare får du träffa gästföreläsare, gå på seminarier och jobba i grupp.
STUDIERNA » består av kurser.
KURSLITTERATUR » består ofta av flera böcker som ska läsas. Kurslitteraturen är inte alltid på svenska, så du får räkna med att läsa även på engelska.
UNDERVISNINGEN » ser olika ut, men du kommer att ha många föreläsningar, övningar, lektioner och laborationer.
LÄRARNA » är ofta aktiva forskare på LTH.
LÄSÅRET » delas in i fyra läsperioder. Varje läsperiod avslutas med en tentamensvecka. Under varje läsperiod läser du oftast två till tre kurser.
TENTAMEN » är de prov som du gör efter avslutad kurs. Kallas oftast för tenta och kan vara muntlig, skriftlig eller i form av ett projektarbete eller en laboration.
HÖGSKOLEPOÄNG » får du när du fullgjort en kurs på din utbildning och blivit godkänd på tentan. En termin på heltid ger 30 hp.
BETYG » ges på en graderad skala eller enbart med godkänd respektive underkänd. Blir du underkänd på en tenta får du göra om den.
SPECIALISERING » väljer du som går en femårig utbildning efter tre år.
EXAMENSARBETET » är utbildningarnas avslutande moment. Här löser du en ingenjörsmässig eller konstnärlig uppgift hos ett företag eller i en forskargrupp inom LTH.