Hoppa till huvudinnehåll

Aktiviteter och event

Forskning till frukost med Ekonomihögskolan och LTH: Framtidens mat

Nyfiken på aktuell forskning från Ekonomihögskolan och LTH? Intresserad av möjligheten att nätverka med alumner från båda fakulteter? Då är "Forskning till frukost" något för dig!

Höstens första alumnfrukost har temat Framtidens mat. Vi kommer att utforska framtidens livsmedelssystem utifrån aktuell forskning från Ekonomihögskolan och LTH.

Hösten 2024 startar en ny föredragsserie för Ekonomihögskolans och LTH:s alumner där vi gör intressanta nedslag i aktuell forskning från båda fakulteterna. Det första frukostföredraget hålls den 8 oktober kl 07.45-09.00 på Ekonomihögskolan på temat Framtidens mat. Vi kommer att diskutera hur vi kan omvandla biprodukter från jordbruket till värdefulla växtproteiner och hur alternativa proteinkällor samt innovativa affärsmodeller kan lösa livsmedelsbranschens största utmaningar.

Markera datum och tid i din kalender! Inbjudan skickas ut till medlemmar i Alumnnätverket i mitten av september.
 
Bli medlem i Alumnnätverket

Om föreläsarna

Karolina Östbring - Universitetslektor vid Institutionen processteknik och tillämpad biovetenskap (fd Livsmedelsteknik), LTH

Hur kan växtdelar som traditionellt använts som djurfoder bli livsmedelsingredienser istället? Vilka livsmedelsprodukter passar ingredienserna till? Och vilka utmaningar ställs den här forskningen just nu inför?

Karolina Östbring, lektor vid Institutionen för processteknik och tillämpad biovetenskap vid LTH, fokuserar sin forskning på växtproteiner och processtrategier för att förädla dessa från jordbruks- och industriella biprodukter. Hon har särskilt arbetat med raps, hampa och havre för att utveckla nya hållbara och klimatsmarta livsmedelsprodukter.

Om Karolina Östbrings forskning

Thomas Kalling - Professor i Strategi, Företagsekonomiska institutionen, Ekonomihögskolan

Vad är den senaste forskningen inom strategi och innovation inom livsmedelssektorn när det gäller alternativa proteinkällor? Hur behöver livsmedelsindustrins affärsmodeller anpassas för att möta våra största globala utmaningar?

De alternativa proteinkällornas framgång inom livsmedelsbranschen beror inte bara på forskning och produktutveckling, utan även på framgångsrika strategier för investering och kommersialisering. Förmågan att sätta nya affärsmodeller bland stora och etablerade bolag, liksom bland mindre startups, kommer att vara avgörande för både investeringsvilja, kommersiell framgång och huruvida de stora utmaningarna kan lösas. Thomas Kalling, professor i strategi vid Ekonomihögskolan, kommer berätta om hur hans, och hans grupps forskning undersöker just de här frågorna.

Om Thomas Kallings forskning

Alumnnätverkets Bokklubb, i samarbete med Lunds universitets Författarskola presenterar:

Lunch-Zoom: Författarsamtal med Joakim Zander för att diskutera boken ”Ett ärligt liv”.

Ett ärligt liv har fått stor uppmärksamhet i media och fått mycket fina recensioner. Under 2025 kommer också filmatiseringen av boken Ett ärligt liv att ha premiär på Netflix.

Joakim Zander, född 1975, bor med sin familj i Lund och jobbar på Lunds universitet som gästlärare och universitetslektor. Han har under tio år i Bryssel varit verksam vid flera EU-institutioner och doktorerat i juridik vid universitetet i Maastricht. Under sin uppväxt bodde han delvis i Mellanöstern och USA.

Moderator är Anna Clara Törnqvist.

Lunch-Zoom: Författarsamtal med Isabelle Ståhl för att diskutera boken "Eden".

Boken Eden har beskrivits av de stora dagstidningarnas recensenter som lustfylld, skrämmande och som alltigenom fascinerande läsning och var en efterlängtad återkomst efter romandebuten Just nu är jag här som 2017 nominerades till både Borås Tidnings debutantpris och Augustpriset.

Isabelle Ståhl har bland annat läst litteraturvetenskap och praktisk filosofi i Lund och romanen utspelar sig också i universitetsvärlden. Hon är född 1988 och är uppvuxen i Ängelholm men numera bosatt i Stockholm. Förutom författare är hon också litteraturkritiker och doktorand i idéhistoria vid Stockholms universitet.

Moderator är Anna Clara Törnqvist.


Joakim Zander | 7 oktober | klockan 12:00 | Online - zoom webinar
Anmälningslänk finns i nyhetsbrevet Lundensaren som skickades ut 6 september

Isabelle Ståhl | 13 november | klockan 12:00 | Online - zoom webinar
Anmälningslänk finns i nyhetsbrevet Lundensaren som skickades ut 6 september

 

  • Du behöver vara medlem i Alumnnätverket för att få inbjudan till detta evenemang. (Även du som arbetar vid Lunds universitet kan bli medlem i nätverket). Om man inte kan delta live kan man titta när man vill i efterhand, men man måste anmäla sig för att få tillgång till materialet.
  • Kommer du på vilka frågor du vill ställa till författaren direkt efter att du läst boken, skicka dem till helga.heun@er.lu.se och märk mailet med ”Bokklubben”.

Till LTH:s startsida för alumner

Pris för särskilt framstående avhandlingsarbete

Sparbanksstiftelsen Färs och Frosta delar ut Sparbanken Skånes pris till en nybliven doktor vid LTH för särskilt framstående avhandlingsarbete.

Priset ska delas ut till en person för god forskning inom företrädesvis miljö och hållbar utveckling, som är till gagn för utveckling av näringsliv och samhälle. 

Prissumman är 100 000 kronor. Stipendiet delas ut i samband med examenshögtiden i maj.

Sidansvarig: alumni@lth.lu.se | 2023-12-22