Nyheter | LTH profilområde: Livsmedel och bioteknik

Godare tång med fermentering
Jäst tång? Mycket godare än det låter tycker de som provat och forskare hoppas nu att syrad tång, i stället för dagens torkade, ska bli det stora genombrottet för tång som mat.

”Vår förhoppning är att det ska gå att ersätta eller minska dosen antibiotika”
HALLÅ DÄR. En av LTH:s många innovatörer är Rajni Hatti-Kaul, professor i bioteknik. Hon har grundat tre bolag som tillsammans kunnat luta sig på en handfull patent – och som kan spela en roll för att möta några av mänsklighetens utmaningar inom miljö och hälsa.

Koldioxidinfångning och urskogar i centrum när stipendiater utses av miljö- och klimatstiftelse
Koldioxidinfångning och kartläggning av urskogar står i fokus när ”Jan Hain Stiftelse för Vetenskaplig Teknisk forskning inom miljö och klimat” utser 2024-års stipendiater: Helena Svensson, docent i kemiteknik och Anders Ahlström, docent i naturgeografi och ekosystemvetenskap. Stiftelsen är en av fyra inom Hain Stiftelser – och ytterligare nio [...]

Flera LTH-initiativ med på IVA-listan för nyttiga projekt
Varje år sedan 2019 ställer Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin, IVA, samman en lista över aktuella svenska forskningsprojekt med potential att skapa nytta, 100-listan. I år kom nio forskningsprojekt från Lunds universitet med på listan – flera av dem har sin hemvist på LTH.

Beredskap bortom bunkrade burkar
När det planeras för mat i kristider – vilka livsmedel föreställer vi oss då? Konservburkar och frystorkad mat tänker många, men faktum är att om det uppstår en kris så är det inte bunkrade konserver som räddar oss.

Så kan svenskarna få mat om det blir krig
Efter Rysslands invasion av Ukraina har livsmedelsberedskap seglat upp som en prioriterad fråga. Forskaren Cecilia Tullberg berättar om hur hon och många andra experter anser att vi ska säkra tillgången på mat.

Beredskap och konflikt i fokus i Almedalen
LTH medverkar under årets Almedalsvecka med seminarier som belyser olika former av beredskap. Seminarierna äger rum den 26 juni.

Studenter tog fram fyra nya livsmedel från matavfall
Varje år får ett antal mastersstudenter i livsmedelsteknik i uppdrag att utveckla förslag på ny mat som görs av rester från livsmedelsindustrin. Årets studentgrupper presenterade fyra helt olika, men alla välsmakande, varianter. Läs om dem här!

Växtavfall blir mat i nya labb i Lund
Lunds universitet och Tetra Pak Processing satsar gemensamt på att bygga en av Nordens största forskningsanläggningar för precisionsfermentering. Där ska mikroorganismer väljas ut, trimmas och hårdtränas med uppdraget att omvandla oätliga rester till mat och material åt en växande befolkning.

Lunds universitet och Tetra Pak lanserar Biotech Heights
Forskningshubben Biotech Heights ska fokusera på bioprocessteknik och nya lösningar inom hållbar produktion av livsmedel och material. Samarbetet cementerar ett decennielångt partnerskap mellan Tetra Pak och Lunds universitet.