Hoppa till huvudinnehåll

Billigare regnvattenrening med ny analysmetod

Ett skönt sommarregn innehåller inte bara friskt vatten. När regnet landar på tak, väggar, vägar eller andra ytor för det med sig mycket föroreningar i form av biocider och andra kemikalier. Nästa år införs nya EU-regler som bland annat tvingar fram ett stort ökat behov av rening av regn- och smältvatten.

– Publicerad den 11 December 2014

På Lunds Tekniska Högskola utvecklas nu en mätmetod som ska göra utvecklingen av reningsprocesser mycket billigare än vad den är idag. Metoden tas fram av den Malaysiska toppforskaren Zaiton Majid, som inom ramen för sin Lise Meitner-professur gästar LTH och Lund under nio månader.  

Biocider – ämnen som kan döda levande organismer – tillsätts ofta för att motverka att svamp eller alger växer på ytor som exempelvis väggar och tak. Det finns även biocider i form av insektsgifter och liknande som också lätt hamnar i regn- eller smältvatten.

Det finns idag flera olika metoder för att rena vatten från biocider – bland annat med hjälp av aktivt kol. Ytterligare reningsmetoder utvecklas ständigt av forskare runtom i världen. Problemet vid utvecklingen är att veta hur effektiv den utvecklade reningsmetoden är, och för det används tester som är dyra. Ett enkelt test kan kosta så mycket som 20.000 kronor.

Zaiton Majid är professor i kemi på Universiti Teknologi Malaysia, UTM, och expert på vattenrening. Hon brinner för utveckling av vattenrening och utvecklar nu en mätmetod i form av ett färgämne som kan mäta hur rent ett rengjort vatten egentligen är.

– Det krävs massor med tester och därför finns ett stort behov av en enkel och billig mätmetod, säger Zaiton Majid.

Planen är nu att hitta en lämplig absorbent som kan eliminera biocider från regnvattnet. Sedan ska man publicera resultaten i en internationell publikation. Just nu genomförs alla tester i labbmiljö, men planen är att testa analysmetoden också i fält.

Arbetet med vattenreningsanalysen ingår i ett större samarbete med Aalborgs universitet i Roskilde kring biocider och andra mikroföroreningar i regnvatten.

Nya EU-regler är också en bidragande orsak till det ökande intresset för vattenrening. Redan nästa år måste regn- och smältvatten renas bättre än idag.

– Det så kallade ramdirektivet för vatten får fullt genomslag i Sverige från 2015. Det innefattar då även dagvatten, och biocider i dagvattnet förväntas bli problematiskt, säger Karin Jönsson, som är docent i VA-teknik vid Institutionen för Kemiteknik på LTH.

Anledningen till att Zaiton Majid kom till Lund var det utbytesavtal som LTH har med UTM och kontakterna med Karin Jönsson. Sedan tidigare har det funnits utbyte på studentnivå mellan UTM och LTH.

Som innehavare av Lise Meitner-professuren på LTH ska Zaiton Majid också verka som en kvinnlig förebild. I detta ingår bland annat gästföreläsningar och handledning av studenter – och mycket mer.

Anders Frick

 

Fakta:

Lise Meitner-professuren är en gästprofessur för en framstående kvinnlig forskare som kan verka vid LTH och vara en förebild för andra kvinnor. Professuren inrättades 1999, och anställningen vid LTH kan vara från sex månader till ett år.

Lise Meitner (1878-1968) var en österrikisk-svensk fysiker, som var den första som identifierade fission. Hon var född i Wien och läste vid universiteten i Wien och Berlin. Tillsammans med den tyske, fysikaliske kemisten Otto Hahn, var hon med om upptäckten av element protactinium 1918. Hon var professor vid Berlins universitet 1926-1933.

Läs mer: http:////www.lth.se/fileadmin/lth/omlth/jamstalldhet/Lise_Meitner_presentation_eng.pdf

 

Se filmen med Zaiton Majid och Karin Jönsson: https://www.youtube.com/watch?v=lEJtrxtdE8o