Utbildningen
Som civilingenjör i lantmäteri har du fokus på ett effektivt och hållbart användande av markområden och byggnader. Utbildningen ger dig en helhetssyn på hållbart samhällsbyggande utifrån både ett tekniskt och ett samhällsvetenskapligt perspektiv. Du får lika delar teknisk, juridisk och ekonomisk kunskap.
Lantmäteri handlar om indelning och utveckling av mark. All mark är indelad i fastigheter: en del är tomter med hus, andra kan bestå av jordbruk eller skogsmark. Mark är en begränsad resurs som måste användas både effektivt och hållbart.
Som civilingenjör i lantmäteri ser du markanvändning och fastigheter ur ett helhetsperspektiv. Här sammanförs central ingenjörskunskap inom teknik med kunskap inom juridik och ekonomi. Dessa tre starka kunskapsdelar skapar en viktig kompetens inom samhällsbyggnad, då alla delar är centrala för olika sorters projekt.
Ditt helhetsperspektiv gör att du kan arbeta med en realistisk och effektiv strukturell planering av fastigheter och markområden. Beslut som ingenjörer inom lantmäteri är med och tar är vägvisande för ett områdes fortsatta utveckling. Du får en viktig roll i samhällsbygget, och är med och sätter en initial agenda för ett områdes nutid och framtid. Vad är i realiteten genomförbart? Och – inte minst – på vilken plats ska det göras?
Tekniska ingenjörsfärdigheter är viktiga för att förstå och verka i en allt mer digitaliserad värld. Under utbildningen tränas du i allt från att samla in, hantera och analysera stora mängder av information och geografisk data, till att arbeta med simuleringar och problemlösning i digitala kopior av städer.
I den senare delen av utbildningen kan du specialisera dig inom områdena geografisk informationsteknik, fastighetsekonomi eller fastighetsrätt. Oavsett specialisering får du en grund inom teknik, ekonomi och juridik – en efterfrågad och attraktiv kombination på arbetsmarknaden.
Karriär och framtid
Markanvändning och fastigheter är grundläggande för hela vårt samhälle. Att kunna hantera detta ur ett tekniskt, ekonomiskt och juridiskt perspektiv är efterfrågat på arbetsmarknaden och en kärnfråga för att utveckla framtidens hållbara samhälle.
Efter examen kan du arbeta på många olika platser. Bland annat på den statliga myndigheten Lantmäteriet, i kommuner, på konsultbolag, på fastighetsföretag eller inom intresseorganisationer.
Exempel på framtida arbetsuppgifter för en civilingenjör i lantmäteri är många. Från att samla in och analysera geografiska data, till frågor som rör ekonomi och juridik kring mark och fastigheter. Du kan till exempel arbeta med samhällsplanering, fastighetsbildning, fastighetsvärdering och geografisk informationsteknik.
Bred utbildning som lönar sig
Alla LTH:s ingenjörsprogram är breda utbildningar som ger dig en solid grund att stå på. Som ingenjör kan du bidra till – och skapa nya lösningar för – en hållbar samhällsutveckling och en grön, miljövänlig omställning.
Som utbildad ingenjör har du hög ingångslön. För 2024 rekommenderar fackförbundet Sveriges Ingenjörer att civilingenjörer begär minst 40 200 kronor per månad i ingångslön. Medellönen ligger, enligt 2024 års statistik från CSB, på 59 400 kronor.
Utbildningen, som är den enda i sitt slag i Sverige, har fokus på fastigheter. All mark i Sverige är indelad i fastigheter. En fastighet kan bestå av exempelvis byggnader, industrier, skog eller vatten.
Ämnena är konkreta, vilket ger ett verklighetsnära perspektiv.
I lantmäteriutbildningen kombineras fastighetsekonomi och fastighetsrätt med geografisk informationsteknik, samhällsplanering och byggämnen, samt grundläggande civilingenjörsämnen såsom matematik, statistik och programmering.
Du gör ekonomiska analyser, lär dig om rättigheter i fastigheter, samhällets regler för byggande och markanvändning. Vidare studerar du tekniska förutsättningar för byggande och förvaltning av byggnader. Du lär dig utföra geodetiska mätningar, programmera, utveckla och använda databaser, samt att arbeta med geografiska informationssystem (GIS).
Det ingår många praktiska moment i utbildningen och du kommer till exempel att få göra ekonomiska analyser, lära dig om rättigheter i fastigheter, samhällets regler för byggande och om markanvändning, samt analysera geografiska data. Det finns möjligheter att göra en del av studierna och examensarbetet utomlands.
Geografisk informationsteknik
Fokus ligger på hur vi beskriver staden i en digital modell som grund för en digital samhällsbyggnadsprocess. Dessa beskrivningar utgår från t.ex. 2D- och 3D-kartor, fastighetsregister, satellitbilder och miljöinformation. Exempel på tekniker som studeras är satellitpositionering (t.ex. GPS), geografiska informationssystem (GIS) samt webb- och AI-teknik. De som genomgått denna inriktning jobbar ofta som experter på och utvecklare av geografisk information på konsultbolag och kommuner.
Fastighetsekonomi
Attraherar studenter med intresse för arbete på fastighetsmarknaden. Du lär dig analysera fastighetsmarknaden med ekonomiska och statistiska metoder. Grunden är national- och företagsekonomi med tillämpning på fastigheter. Fastighetsvärdering, -förvaltning och -utveckling är centrala områden, men även samhällsekonomisk analys av bostadsmarknad och stadsutveckling.
Fastighetsrätt
Ger dig fördjupade kunskaper om lagar och praxis inom markanvändning, fastighetsbildning och exploatering. Du lär dig att förstå och upprätta fastighetsrättsliga avtal, t.ex. för överlåtelser av fastigheter, servitut och nyttjanderätter. Det kan handla om stadsutveckling och stadsförnyelse, utifrån kommunernas detaljplaner eller praktiska frågor om långsiktig klimatanpassning, trafik, bredband och annan infrastruktur.
Lunds universitet hamnar på plats 8 i världen i QS World University Ranking: Sustainability, som rankar hållbar utveckling vid lärosäten i världen.
Hållbar utveckling är en integrerad del i alla LTH:s utbildningar och du får kunskap och verktyg för att i framtiden arbeta med viktiga områden och påverka samhällsutvecklingen.
Utbildningen i lantmäteri lär dig att arbeta med lösningar för flera av de globala målen, särskilt:
- Hållbara städer och samhällen
- Bekämpa klimatförändringarna
- Minskad ojämlikhet
- Ekosystem och biologisk mångfald
Film om utbildningen
Programledare Fredrik Warnquist berättar om utbildningen.
Anmäl dig till utbildningen
Behörighet
Grundläggande behörighet
samt
- Matematik 4 (eller äldre kurs Matematik E)
- Fysik 2
- Kemi 1
Examen
Civilingenjörsexamen i Lantmäteri
Master of Science in Engineering, Surveying and Land Management
Kurser
Dessa ämesområden och kurslistningar är till för att ge en överblick av programmets kurser. För LTH:s officiella kursinformation, se läro- och timplanen.
Läro- och timplanen på Studentwebben LTH