Hoppa till huvudinnehåll

Världens bästa nanodoktorander sökes

– Publicerad den 27 February 2014

Heiner Linke och Nanometerkonsortiet går ut på bred front för att hitta de bästa talangerna. Foto: Mikael Risedal

På Nanometerkonsortiet råder febril aktivitet. Orsaken är ett färskt besked om ett nytt EU-projekt som är det största vid Lunds universitet på flera år. Hela projektet och pengasumman, 29 miljoner kronor, går oavkortat till Lunds universitet. Annars brukar EU-projekt involvera flera parter.

Pengarna ska gå till tolv nya doktorandtjänster, alla inom energiområdet, som har starkt fäste inom Lunds nanoforskning med solceller, lysdioder och termoelektricitet som välkända exempel.

Eftersom ingen får ha varit i Sverige mer än ett år gäller det att tänka till ett varv extra när det gäller rekryteringen.

Doktorandrekrytering sköts av institutionerna, med viss hjälp av fakulteterna. Nanometerkonsortiet har låtit trycka upp affischer som skickats till 400 partners och lagts ut på diverse rekryteringssajter.

Ansökningstiden gick ut i februari och i mars kallas ett urval på ett tjugotal till en två-dagarsträff som inte bara rymmer sedvanliga anställningsintervjuer.

– Lika mycket som de eventuellt blivande doktoranderna måste visa sig från bästa sidan, lika mycket bör universitetet göra det. Vi vill ju hitta de bästa talangerna som sannolikt väljer mellan flera erbjudanden, säger Heiner Linke, professor i nanovetenskap vid LTH och ledare för Nanometerkonsortiet.

Läs hela artikeln i LUM, Lunds universitets magasin.