Hoppa till huvudinnehåll

Vad EU-ministern lärde sig om halvledare i Lund

Bristen på halvledare var en orsak till att Sveriges EU-minister Hans Dahlgren nyligen besökte nanolabbet vid Lunds universitet där forskare utvecklar nya typer av komponenter i halvledare.

Kristina Lindgärde – Publicerad den 28 October 2021

Hans Dahlgren på Nanolund
Halvledarkrisen förde EU-minister Hans Dahlgren till Skåne för ett besök hos NanoLund, där han på egen begäran bland annat fick en specialvisning av Lund Nano Lab med Luke Hankin i spetsen. Han fick också en snabb introduktion från NanoLundföreståndaren Anders Mikkelsen och LTH:s nanoelektronikprofessor Lars-Erik Wernersson till vad nanotekniken redan gör och i framtiden kan göra för elektronikutvecklingen. Foto: Evelina Lindén

Halvledare har blivit hett, eller snarare bristen på dem. Dessa små komponenter är en grundbult i all elektronik och har blivit en bristvara runt om i världen. Allt från fordonsindustrin och tillverkare av hemelektronik till avancerade forskningsanläggningar har tvingats införa produktionsstopp. 

I EU har frågan klättrat allt högre upp på agendan. Mot den bakgrunden ville EU-minister Hans Dahlgren få mer kunskap om halvledare och den spetsforskningen som görs på området i Lund. 

Forskningsmiljön har sedan starten i början av 1990-talet genererat ett femtontal spinoff-företag, välciterade publikationer och, inte minst, en stor mängd civilingenjörsstudenter som är införstådda med problematiken när de kommer ut i arbetslivet. Nanolabbet kan beskrivas som hjärtat i verksamheten. Det finns långt framskridna planer på ett nytt större labb i Science Village i norra Lund.  
 
I filmen intervjuas Hans Dahlgren om hur problemet kan lösas och sina intryck från besöket i Lund.