Två LTH-projekt tilldelas 17 miljoner från Mats Paulssonstiftelserna
Stamceller, precisionsmedicin och cancer står i fokus när Mats Paulssons stiftelse delar ut medel. Stiftelsen delar ut medel till forskningsprojekt med ”hög innovationspotential och relevans för samhället i närtid”.
Jonas Andersson – Publicerad den 22 October 2024
För att hedra Mats Paulsson, som fyllt 80 år, har Mats Paulssonstiftelserna i år beslutat om att dubblera årets donationer till 50 miljoner kronor. Stiftelserna vill särskilt stötta forskningsprojekt inom Life Science, cancer och Alzheimers sjukdom. Dessa delades ut till sju forskningsprojekt som gynnar hälsovård, utveckling, innovation och samhällsbyggande i Skåne län. Utöver den årliga utlysningen har 15 miljoner kronor donerats till cancerforskning inom ramen för det ATMP-relaterade 2L Cancer Bridge projektet.
Advancing Innovative Cancer Therapies
Huvudsökande: Professorerna Carl Borrebaeck vid Lunds universitet, George Coukos vid University of Lausanne, Douglas Hanahan vid Swiss Federal Institute of Technology Lausanne och Kristian Pietras vid Lunds universitet
Beviljade medel: 15 000 000 kronor
L2 Cancer Bridge programmet är ett samarbete mellan CREATE Health/Lunds universitet och Swiss Cancer Center Leman som nu pågått i 6 år. Det bygger på utveckling av innovativa teknologier, och metoder för att möjliggöra en mer effektiv behandling av cancer via precisionsmedicin, som ger mer långvarig effekt för cancerpatienter samt ökar överlevnaden. Fokus ligger på att utnyttja immunförsvaret och få det att effektivt eliminera cancercellerna, och på det viset ta fram nya behandlingsmetoder för behandling av cancer såsom hudcancer.
Carl Borrebaecks profil i Lunds universitets forskningsportal
Datormodeller för att detektera höftledsinstabilitet och förebygga artros
Huvudsökande: Bitr. universitetslektor Lorenzo Grassi, Avdelningen för Biomedicinsk teknik, LTH, Lunds universitet
Beviljade medel: 2 000 000
Höftdeformiteter som utvecklas under barndomen resulterar i en ökad risk för artros i vuxen ålder. Höftsjukdomar hos barn är särskilt svårdiagnostiserade eftersom diagnosen främst baseras på tvådimensionella (2D) mätningar av röntgenbilder och en tydlig definition av vad som är en normal höftanatomi för olika åldrar saknas. Här angrips problemet från ett ingenjörsperspektiv som tar hänsyn till 3D-anatomin och höftens biomekaniska egenskaper.
Lorenzo Grassis profil i Lunds universitets forskningsportal
Information om samtliga projekt på Mats Paulssonstiftelsernas sida