"Trähus kräver kunskap och omsorg"
Året var 1994. Då hävdes förbudet mot flervåningshus med trästomme i Sverige. Efter närmare 30 år märks en ny byggboom i materialet som enligt forskningen nästan alltid är bättre ur klimatsynpunkt än stålet och betongen. Men LTH-professorn Sven Thelandersson varnar för trähusbyggandets fällor.
Tiina Meri – Publicerad den 14 March 2023
Här är sju saker som byggbranschen och beställare bör betänka i fråga om trähus, enligt Sven Thelandersson, professor vid Avdelningen för konstruktionsteknik:
- Trä är känsligt för röta och mögel. Det vill säga: beständigheten är en akilleshäl.
- Trähus måste byggas på rätt sätt, annars uppstår problem med just beständighet och livslängd. Och som vanligt gäller det att räkna rätt. Att taket i Tarfalahallen i Kiruna rasade in häromåret berodde på felberäkningar och feldimensionering av takkonstruktionen – något som hade kunnat leda till dödsfall.
- Med dagens teknik behöver brandrisken inte bli större än när hus byggs i dagens mer ”traditionella” material.
- Trä är förnyelsebar råvara som kan ge lägre energiförbrukning, gå snabbare att bygga med och vara jämförelsevis lätt att återanvända.
- Byggbranschens problem är också trähusbyggandets: Avregleringen inom branschen i Sverige har lett till skenande kostnader, brister i ansvarsutkrävandet och till svaga incitament att minska klimatavtrycket.
- I grannländerna Norge, Finland och Danmark ställs hårdare krav på byggbranschen från det offentligas sida.
- Ska bostäder byggas är det bra bostäder som ska byggas – utan att det på förhand avgörs vilket material som ska användas.
Läs mer om LTH:s bidrag till samhällsbygget i senaste numret av LTH-nytt.
I LTH-nytt
Artikeln är publicerad i LTH-nytt nr 1 2023 "Till nytta för samhällsbygget".