Hoppa till huvudinnehåll

Supervalår med nystart

Nu till årsskiftet byter både Lunds universitet och LTH såväl rektor som styrelse. Från höger och vänster lovordas företrädarna och förhoppningarna är stora på de nya personerna på posterna. Ny ledning ger möjligheter till nystart i olika former, men allra bäst är givetvis en ständig kontinuerlig strävan efter att alltid göra saker och ting bättre. Det gäller i allt från administration och studier till forskning och innovation.

– Publicerad den 27 November 2014

Anders Frick, chefredaktör

Nyligen intervjuades jag i Sveriges Radios P1-Morgon i en viss fråga, och min poäng var då att så länge alla gör sitt bästa och alltid vill bli bättre på det som man gör – ja då finns det mycket gott hopp om framtiden.

I förändringens tidevarv som detta supervalår 2014 ändå är, så gäller det att vi alla är på hugget och gör vårt bästa för att förstå, förklara och förbättra i allt vad vi gör.

I detta nummer av LTH-nytt så berättar vi en hel del om forskning som kommer till nytta, i olika former. Nanoteknik ska ge billigare solel och dessutom sänka bensinförbrukningen i bilar, nya matematiska metoder ska kunna identifiera hjärtsvikt, sockerbetor kan bli blodersättingsmedel, och så vidare. Det är verkligen en ljus framtid som vi går till mötes. Gemensamt för nästan allt nyttogörande är att det finns någon eller några forskare som entusiastiskt brinner för det som man håller på med. Tänk gärna på det – och fundera: Vad brinner du själv för?

God jul och ett gott nytt forsknings-, utbildnings-, och innovationsår!

Anders Frick

P.S. Känner du till Researchgate? Nej, det är inte namnet på någon ny forskningsskandal - utan helt enkelt ett av de mest populära sociala nätverken för forskare runtom i världen. Kolla in researchgate.net om du inte redan är med!