Hoppa till huvudinnehåll

Så löser LTH:arna parkeringsproblemet

Tre parkeringsböter på en och samma månad fick Henrik Hallgren att ta sig i kragen – skulle det inte kunna gå att lösa parkeringsproblemet på något sätt? Sagt och gjort. Tillsammans med två andra LTH-alumner, Anders Davoust och Pehr Hansson, grundade han bolaget Parkster, som erbjuder användare att lösa parkeringsbiljett via mobilen.

– Publicerad den 10 December 2014

Henrik Hallgren, parkeringsproblemlösare

– Min första tanke var att ha en smart puck som låg i bilen, så att man skulle slippa gå bort till parkeringsautomaten. Men en sådan puck skulle kräva både strömförsörjning och annat krångel – och dessutom skulle en sådan satsning kräva en hel del finansiering, säger Henrik Hallgren.

Det var under en föreläsning på LTH omkring år 2005 som Henrik fick en snilleblixt. Han noterade att folk runtomkring honom frenetiskt satt och knappade på sina mobiltelefoner. Det var också ungefär då som de första 3G-mobilerna kom, vilket gjorde det möjligt att ha snabb dataöverföring. Dessutom hade de både färgskärm och inbyggd GPS. Henrik kom då på att en lösning med hjälp av mobiltelefon – och inte någon egenutvecklad parkeringspuck – nog skulle vara det bästa.

– Redan då fanns det andra lösningar för biljettfri parkering. De gick bland annat gick ut på att man skulle ringa talsvar eller telefonväxlar, men detta var besvärligt att komma igång med och kostade dessutom extra och då är det klart att ingen ville använda det, säger han.

Målet blev att ta fram en mycket mer användarvänlig lösning och med hjälp av andra smarta hjärnor i ett entreprenörsforum vidareutvecklade han tanken. I januari 2010 kom Pehr Hansson in och började bygga en prototyp till app, och inte långt därefter började Anders Davoust och tog hand om de tekniska delarna på serversidan.

Under 2012 rullade första uppdraget in. Det var LKP, Lunds kommunala parkeringsbolag, som började använda Parkster på vissa utvalda parkeringar – något som bland annat ledde till att LKP fick hand om parkeringsansvaret på teknikparken Ideon i Lund.

Sedan dess har det rullat på. I Lund täcker Parkster numera nästan alla p-platser och ett pilotprojekt med universitetet är startad. Totalt har Parkster ett tiotal olika uppdrag och finns representerade ibland annat Göteborg, Norrköping och Skövde. Det senaste kontraktet gäller en stor utrullning i Umeå där huvuddelen av alla p-platser i staden blir anslutna.

TEXT och BILD: Anders Frick

 

Fakta om personerna bakom Parkster:

Henrik Hallgren läste industriell ekonomi på LTH, med utbytesår i Atlanta. Under detta utbytesår läste han en entreprenörskurs och lärde även känna Anders Davoust – två väsentliga faktorer i utvecklingen arv Parkster. Anders Davoust läste InfoCom och Pehr Hansson datateknik. Idag har Parkster kontor på Ideon i Lund.

Se mer i filmen: http://youtu.be/UIQ9bdXCfj4