Hoppa till huvudinnehåll

Så förändrar rankinglistorna spelplanen för LTH

Listor som rankar universitet och tekniska högskolor blir alltfler och allt viktigare. En av de främsta produceras av Jiao Tong-universitetet i Shanghai och omfattar 12.000 lärosäten i hela världen. Hur ställer sig universiteten själva till rankinglistorna? Vad säger Utbildningsdepartementet om saken? Vad tycker finansiärer som Vetenskapsrådet och andra? Det diskuterades på ett seminarium i Lund.

Anders Frick – Publicerad den 11 December 2014

Intresset var stort när Ron Boschma, professor och föreståndare för tioårsfirande CIRCLE, inledde. Han konstaterar att Jiao Tong-rankingen visserligen är den mest kända, men att rankinglistan Time Higher Education röner stort intresse bland media.

Är det då bra med rankinglistor? Ron Boschma lyfte fram argument både för och emot. Universiteten rankas ofta i sin helhet, medan mycket av det rankingmeriterande arbetet egentligen sker ute på institutionerna. Går det att jämföra ett universitet med ett annat – eller är olikheterna för stora för att rankingen ska bli rättvisande? Många rankinglistor är forskningstunga, en del listar Nobelpristagare och vissa har väldigt mycket fokus på sådant som hände förr medan det nutida arbetet knappt värderas alls.

I Jiao Tong-universitetets ranking dominerar USA, åtta amerikanska universitet ligger på tio i topp-listan. Sverige är, bland annat tack vare ett framgångsrikt LTH, starkt inom ingenjörsvetenskap, medicin, samt fysik. Jämfört med de andra nordiska länderna ligger Sverige bra till, men Nederländerna och Schweiz ligger före.

Statssekreterare Peter Honeth hävdade på seminariet att engelsktalande universitet har en viss fördel, och att vetenskapliga citeringar är ett bra sätt att mäta framgång på forskarnivå. Däremot menar han att antalet Nobelpristagare som ett lärosäte haft 40-50 år tidigare inte säger någonting om hur kvaliteten är idag. Och när det gäller utbildningskvalitet så menar han att det är minst sagt supersvårt att hitta lämpliga instrument för sådan mätning.

Charles Edquist från CIRCLE ser citeringar som framgångsfaktorer och menar att ranking i högre utsträckning borde utgå från enskilda individers insatser snarare än på institutions-, fakultets-, eller universitetsnivå. Sylvia Schwaag Seger från Vinnova, som bland annat har sommarpratat i Sveriges Radio om Kina, menar att svenska universitet borde samarbeta mer för att locka internationella studenter till Sverige. Hon poängterar också att många alumner tittar på rankinglistor för att se hur sina alma mater ligger till. Ligger de bra till så återkommer ofta alumnerna i olika former.