Hoppa till huvudinnehåll

Rektor hälsar de nya studenterna välkomna

– Publicerad den 25 August 2014

Hej!

Jag heter Anders Axelsson och är rektor på LTH.

Välkomna till oss på LTH!

Jag vill börja med att gratulera er av flera orsaker.

1. Grattis – Ni har lyckats mycket bra med era studier.

 Det är ett sällsynt högt söktryck och endast de som har mycket bra betyg från gymnasiet kommer in.

Tyvärr är det många andra, som också har mycket höga betyg, som inte kommit in – vilket vi är de första att beklaga. Vi kan inte ta emot fler av ekonomiska skäl.

2. Grattis – Ni kommer att bli våra bästa ingenjörer hittills!

Varför kan jag vara säker på det? Låt mig förklara detta på följande vis.

Jag får ofta frågor som:

Hur står det till med våra nya ingenjörer?  Är de bättre eller sämre än förr?

Mitt svar är att ni hela tiden blir bättre! Många tror ju att bristande matematikkunskaper från grund- och gymnasieskola gör att det inte räcker till för att klara utbildningarna på en teknisk högskola. När ni kommer till oss är visserligen matematiken inte lika befäst som förr men ni kan många andra saker.

 

– Datorn är ett arbetsredskap från första dagen.

 När ni väl kommer till de avslutande utbildningsåren löser ni problem som man inte kunde lösa för tjugo år sedan. Med hjälp av det bättre datorstödet kan uppgifterna formuleras mer realistiskt.

– Ni stöter på många olika typer av problem som kräver olika lösningsmetodik. Allt detta tränar problemlösningsförmågan. Det är bland annat detta som definierar en ingenjör.

– Ni har ett annat förhållningssätt till den nya tekniken, att söka information, att upprätthålla personliga nätverk, att ständigt vara nåbara. Kort sagt: media, kommunikation och upplevelser är centralt. Upplevelsen av tekniken är ofta viktigare än teknikinnehållet.

– Ni vågar ifrågasätta och ställa frågor. Många klagar på den svenska skolan men glömmer bort att man både på dagis, i grundskolan och gymnasieskolan hela tiden får ifrågasätta och ställa frågor. Det utvecklar er kreativitet. Ni är alltså per definition kreativa!

3. Grattis till en spännande framtid!

En del av er kommer att vara klara med studierna 2019 och då kommer ni att vara våra nya ingenjörer, civilingenjörer, brandingenjörer, arkitekter och industridesigner.

Då kommer det att ha hänt mycket – både ned LTH och med er själva.

– Lund blir ett europeiskt forskningscentrum.

Ni kommer att vara med om en världshändelse här i Lund. Ett stort europeiskt forskningscentrum byggs här just nu med de två anläggningarna MaxIV och ESS. Den första invigs 2016 och ESS är klar 2020, alltså nästan när ni avslutar er utbildning här. Man satsar nästan 20 miljarder på dessa anläggningar. Vi säger ibland att man bygger ett nytt CERN i Lund.

– Ni möter en ny industri. 

När jag själv gick ut från LTH var målet att bli anställd på ett större företag. De stora företagen har numera ofta blivit globala och delvis lämnat Sverige. Ni kommer alltså att jobba internationellt. 

Tjänsteindustri, kunskapsindustri och återvinningsindustri blir allt viktigare branscher. Det finns en trend att nya ingenjörer allt oftare startar företag på egen hand.

– Det finns stora utmaningar. 

Det blir lika viktigt att ”rädda världen” som att ”bygga världen”.

Klimat, energi och resursfrågor kommer säkert att vara i centrum.

4. Grattis till att ni valde LTH!

- När ni valde LTH valde ni också Lunds universitet. LTH är en del av Lunds universitet. Det innebär att dörren är öppen för att ta del av hela universitetets utbud. När jag åker ut i världen så tillhör jag inte bara LTH utan också Lunds universitet. Lunds universitet rankas bland de 100 främsta i världen. Alla känner till Lunds universitet.

– När ni valde LTH valde ni också Lund, som är en fantastisk stad att leva i.

När ni valde Lund valde ni också en internationell vetenskaps- och utbildningsstad.

– Du får både en yrkesexamen och en akademisk examen. Du blir alltså både civilingenjör och Master of Science in Engineering, du blir både arkitekt och Master of Architecture, etc.

– Det går bra för LTH!

Vi får stora forskningsanslag och vi satsar mycket på att utveckla vår utbildning. Vi skulle kunna utbilda många fler ingenjörer bara vi fick betalt från departementet för det.

5. Grattis till era goda framtidsutsikter!

Ni kommer att vara ”anställningsbara”. Det finns många hål att fylla när ni är klara. Inte minst beroende på stora pensionsavgångar. Industrin behöver fler ingenjörer redan nu.

Välkomna till oss här på LTH!

Vi är många som spolar isen för er: lärare, forskare, studieadministratörer, äldre teknologer, etc. Nu är det ni som skall göra piruetterna eller målen. Om ni faller är vi många som hjälper er på fötter igen!

Du är en av oss! Här jobbar alla tillsammans!

Välkomna!

Anders Axelsson
Rektor LTH 

 

Läs rektor Anders Axelssons blogg