Hoppa till huvudinnehåll

Problemlösning ger hopp i virusets tidevarv

Utan tvekan är coronaviruset en svår prövning för oss alla. Vi på LTH är beredda att göra ännu mer när samhället stressas, och vi tar gärna emot frågor från exempelvis regionledningen eller Skånes universitetssjukhus, skriver rektor Viktor Öwall i ett inlägg där han i första hand riktar sig till LTH:s alla anställda.

– Publicerad den 1 April 2020

Ensam student i öde utrymme A-huset på LTH.
Var smart och försiktig i mötet med andra – den som inte är orolig för egen del kan ändå vara rädd om andra, skriver Viktor Öwall. LTH:s rektor kommer inom kort även att vända sig med ett särskilt inlägg till LTH:s studenter. Foto: Håkan Röjder

Det är mycket speciella tider i världen och på LTH, nu när ett nytt virus tvingar oss att snabbt och radikalt ändra våra vanor och arbetssätt. Därför vill jag än en gång tacka för ert fantastiska arbete. 

Många är oroliga och naturligtvis går våra tankar först och främst till dem som drabbats själva eller har drabbade bland sina nära och kära. Vi måste alla gemensamt skydda våra äldre och de i riskgrupperna, vi har alla sådana i vår närhet. Stanna hemma vid minsta symptom! Själv testar jag kroppstemperaturen varje morgon, vilket jag inte gjort på många år. Vi måste alla ändra våra vanor för att vi tillsammans skall ta oss igenom detta!


Jag ser många lysande
exempel på snabb omställning inom undervisning och examination. Påverkas kvaliteten negativt? I det korta perspektivet är jag övertygad om att svaret är ja. Jag tror dock att vi kan vända det som idag ses som något väldigt negativt till en lärdom om hur vi kan bli bättre på digitalisering. Själv har jag redan lärt mig en hel del om hur man kan genomföra digitala möten på ett konstruktivt sätt. När detta är över, låt oss tillsammans dra lärdomar och utvecklas.

Nya direktiv ges löpande från myndigheternas, regeringens och Lunds universitets sida. För LTH:s del gäller att ställa om efter dem. Därför arbetar LTH:s ledning i en särskild coronagrupp med att följa frågan och se till att olika förändringar kan genomföras.

Här på LTH märks tydligt viljan att hjälpa när samhället stressas. Initiativ såsom insamlingen av skyddsutrustning till Skånes universitetssjukhus, handsprittillverkning på Kemicentrum och frivillig produktion av skyddsvisir inom ramen för X-lab (LTH:s makerspace för studenter) får förhoppningsvis fler efterföljare. 


Vi på LTH är beredda att göra ännu mer
och tar gärna emot frågor från exempelvis regionledningen eller Skånes universitetssjukhus. LTH och Lunds universitet har sammanlagt 40 000 studenter, omkring 8 000 anställda. Vi får räknas som stora samhällsaktörer! 

Om du har ett initiativ på gång, skicka gärna ett mejl till mig och LTH:s vicerektor för samverkan, Charlotta Johnsson!

Vi på LTH ska fortsätta att ta ansvar och hjälpas åt. Självklart gäller för oss alla att vara solidariska inte minst med äldre och riskgrupper genom att:

  • Följa myndighetsråden.
  • Sjukanmäla sig eller arbeta hemma efter överenskommelse med chef vid förkylningssymtom. 
  • Tala med närmsta chef om man tillhör en riskgrupp eller har andra särskilda behov i detta läge.


Lunds universitets coronainformation hittar du här


Till sist vill jag vara
lite personlig. Mycket är fortfarande oklart om coronaviruset i sig. Men utan tvekan är det nya viruset en svår prövning för oss alla. Dock speciellt för vården och de vårdanställda, som står i första ledet när många blir svårt sjuka på samma gång. 

Skall vi vara oroliga? Ja det skall vi. Speciellt som jag sa tidigare för våra äldre och riskgrupperna. Därför ska vi lyssna på experterna. Vi ska vara smarta och försiktiga i mötet med andra. Den som inte är orolig för egen del kan ändå vara rädd om andra. 

Personligen oroar jag mig inte minst för de långsiktiga konsekvenserna av pandemin; hur påverkas exempelvis arbetstillfällen, välfärd och demokratiutveckling?

Franklin D Roosevelt sade i sitt installationstal i januari 1933, när depressionen hade drabbat världen och USA: ”The only thing we have to fear is fear itself”.

Rädslan kan (förutom viruset i sig) visa sig vara vår värsta fiende.

Bättre än förlamande oro är att se framåt och tänka på vad vi själva kan bidra med för att skydda de utsatta och minska både smittspridningen och de negativa konsekvenserna för samhället. Här är LTH:s anda och kunskaper inom problemlösning något som ger ljus och hopp! 


Viktor Öwall 

Rektor LTH


PS 

Jag skriver just nu på ett brev till LTH:s studenter om krisen och vad jag hoppas att de ska tänka på i utmanande eller svåra tider. Glöm inte att vi i LTH-ledningen gärna vill höra om dina eller era initiativ. Skriv till: viktor.owall@lth.lu.se och charlotta.johnsson@lth.lu.se