Hoppa till huvudinnehåll

Personalsamordnare certifierade som rekryteringsspecialister

– Publicerad den 20 May 2013

Den 16 maj avslutas internutbildningen Kompetensbaserad personalrekrytering och ett 30-tal personalsamordnare blir ”certifierade rekryteringsspecialister” vid Lunds universitet.
Utbildningen har pågått under drygt ett år och har belyst olika aspekter av rekryteringsprocessen; kompetensbaserad rekryteringsmetodik, arbetsprover, juridik/arbetsrätt vid rekrytering och tillämpning vid LU, kvalitetssäkrad rekryteringsprocess vid LU,”employer branding” , sociala medier, etik och systemstöd. Med denna utbildning implementeras nu den kompetensbaserade rekryteringsmetodiken vid LU och utbildningen är ett led i att införa en kvalitetssäkrad rekryteringsprocess vid LU. Målet är att det ska finnas en effektiv och professionell rekryteringskompetens vid LU som ska vara välkänd och anlitad inom verksamheten. På PA Online kommer det att finnas en lista på vilka som är certifierade rekryteringsspecialister på respektive fakultet.

Avsikten är att rekryteringsspecialisterna ska utgöra ett nätverk och att tex seminarier med olika teman kring ämnet rekrytering ska arrangeras av och för denna grupp. Förslag finns även på påbyggnads-/fördjupningsmoduler till utbildningen såsom tex chefsrekrytering, lärarrekrytering och rekrytering av internationell personal.

Den kvalitetssäkrade rekryteringsprocessen finns beskriven på PA Online http://www5.lu.se/pa-online/rekrytering/teknisk-och-administrativ-personal samt i broschyrform (”Personalrekrytering” beställs av Anna Knoblock, LTHs kansli). Processen beskriver en TA-rekrytering, men den kompetensbaserade rekryteringsmetodiken används även med fördel vid lärarrekryteringar.

Rekryteringsprocessen har även varit föremål för kartläggning tillsammans med Processkontoret och arbetet med att vidareutveckla processen fortlöper under ledning av processledaren Sonja Meiby (tillika initiativtagare och arrangör av utbildningen tillsammans med processteamet) och processägaren Ingrid Estrada Magnusson. Processteamet består av olika PA-funktioner från sex olika fakulteter samt från Sektion personal.