Hoppa till huvudinnehåll

Nytt centrum för livsmedelsberedskap får 60 miljoner kronor

Sverige behöver ett livsmedelssystem som fungerar i tider av både kris och krig. Ett nytt centrum för att säkra tillgången till mat etableras nu vid Lunds universitet.

– Publicerad den 4 December 2024

Foto på åker
Mer växtbaserat och svenskodlat på våra tallrikar är att vänta. Foto: MostPhotos.

Till följd av det förändrade omvärldsläget behöver Sverige säkerställa att livsmedelsförsörjningen klarar fler slags påfrestningar än idag. Såväl beredskapen som konkurrenskraften måste öka.

Mot den bakgrunden gjorde Formas forskarråd i våras en utlysning på temat Centrumbildningar för ökad beredskap och konkurrenskraft i livsmedelssystemet. Många bidrag kom in och nyligen blev det klart att fem projekt fick grönt ljus att dela på 300 miljoner kronor. 

Ett av dem koordineras Lunds universitet. Cecilia Tullberg, som är forskare i bioteknik med inriktning livsmedel vid LTH, samordnar centrumet som involverar både offentlig och privat sektor (se lista nedan).

– Ett spännande mål vi jobbar mot är att öka produktionen av innovativa livsmedel som görs av svenska bönor, ärtor, fullkorn och oljegrödor, eller av restströmmar från livsmedelsproduktionen. Växtbaserad kost är hälsosamt, relativt resurssnålt och klimatvänligt att framställa och därför smart att satsa på, säger hon.

För att nå dit kommer projektdeltagarna titta på hela tillverkningskedjan – från formulering, tillverkning, näringsvärde och livsmedelssäkerhet till logistik, handel, skolmat och konsumentbeteenden. Också frågor som ramverk och styrmedel liksom hur livsmedelssystemet kommer att reagera vid potentiella kriser för att minska sårbarhet ska studeras.

Centrumet finansieras med 60 miljoner kronor, varav knappt 45 miljoner går till Lunds universitet. Pengarna ska framför allt gå till såväl yngre som mer seniora forskartjänster vid LTH och Ekonomihögskolan.

– Sverige behöver ett livsmedelssystem som är lönsamt i fredstid och hållbart i kristid. Med den här satsningen tar vi ett viktigt steg i den riktningen, säger Annika Olsson som är rektor vid LTH, Lunds universitet.

Ytterligare läsning:

Läs mer på Formas hemsida om de andra projekten

Så kan svenskarna få mat om det blir krig  läs tidigare intervju med Cecilia Tullberg 

Partners

Dessa aktörer medverkar i forskningscentrumet FORCE - Center for food system resilience and competitiveness

  • Lunds universitet, SLU (Sveriges lantbruksuniversitet), AgriFood Economics Centre, KTH 
     
  • Tetra Pak, Lantmännen, The Green Dairy, Orkla, Oatly, Probi, Solina, Max Burgers, Coop, Axfood, Dagab, Combitech, 4C Strategies, Lovang Lantbrukskonsult, Svensk Hampaindustri, Mårtensen Consulting Group 
     
  • Region Skåne, Länsstyrelsen Skåne, Malmö Stad, Helsingborg kommun, Kommerskollegium, Svenska Lottakåren