Hoppa till huvudinnehåll

Nytänkare inom smarta material och medicinsk avbildning blir hedersdoktorer

– Publicerad den 19 December 2013

Professorerna Lihong Wang, Washington University, och Leslie Banks-Sills, Tel Aviv University, blir hedersdoktorer vid LTH 2014.

Leslie Banks-Sills hedras för sina gärningar att utveckla så kallade kompositer, där man plockar de bästa egenskaperna från flera olika material och får unika egenskaper som inte finns i materialen var för sig.

En smart komposit bli därmed många gånger starkare än det starkaste av de ingående materialen.

-  Ett plus ett blir inte bara tre utan fem eller sex, säger Per Ståhle, professor i hållfasthetslära och förslagställare.

För några år sedan var Leslie Banks-Sills Lise Meitner-professor i Lund och har därefter fortsatt sitt samarbete med lundaforskarna, inte bara med forskare vid Per Ståhles avdelning utan också med fysiker, kemister och forskare i medicinsk teknik i projekt som gäller kompositer, väteförsprödning, mekaniskt stimulerad bentillväxt. Framväxten av Max IV och ESS skapar en bra grogrund för utvidgat samarbete.

Leslie Banks-Sills har fått stor internationell uppmärksamhet för sin verksamhet och är ordförande och redaktör i flera internationellt ledande organ respektive tidskrifter.

Lihong Wang har varit en av frontfigurerna i utvecklandet av en helt ny fotoakustisk avbildningsteknik inom biomedicin, där fördelarna med ultraljud och optisk avbildning kombineras på ett ”genialt sätt”, enligt förslagsställaren Stefan Andersson-Engels, professor i atomfysik.

-   Hans banbrytande och internationellt uppmärksammade forskning har spelat stor roll för flera av oss inom fysik, medicin och teknik som sysslar med det här området. Han är också en omtyckt och återkommande föreläsare vid Lunds universitet, säger han.

Ovanligt skarpa bilder av biologiskt material är ett av resultatet. Nära samarbete med den kinesisk-amerikanske forskaren kommer sig av Lunds starka traditioner inom såväl ultraljudsteknik som biomedicinsk optik.

Nyligen startades via Pufendorfinstitutet en tvärdisciplinär ”advanced study group”, kallad MIMIC (Multiple Imaging Modalities for Improved Care), där den teknik som har Lihong Wang att tacka för så mycket, spelar en central roll.

Kristina Lindgärde