Hoppa till huvudinnehåll

Nya Matteannexet invigt

– Publicerad den 19 August 2013

Byggnadschef Åsa Bergenudd och LU:s vicerektor Stig Strömqvist

Från stängt och mörkt till ljust och populärt (och fräscht). Så kan man sammanfatta Matteannexets förvandling på norra universitetsområdet vid LTH och som i fredags firades med invigning av och för alla inblandande.

- Ända sedan jag började här för tolv år sedan har det talats om att man borde göra något åt den här byggnaden. Därför är det jättekul att kunna stå här idag, sa Åsa Bergenudd, byggnadschef vid Lunds universitet.

Totalt 500 personer har i olika grad varit involverade i renoveringen under de två år som projektet pågått. Ett särskilt tack riktade Åsa Bergenudd till Karin Landström som varit projektledare och pådrivande från universitetets sida.

– I kvalitet motsvarar den här renoveringen en nybyggnation, med skillnaden att detta blir betydligt billigare.

Matteannexet, som numera endast kallas Annexet för att markera att byggnaden hör till hela universitetet, har varit i bruk sedan i februari och har på kort tid blivit ett populärt plugg-tillhåll för studenter. 

-  Den något slitna frasen om strategiska mötesplatser har i högsta grad relevans här, sa vicerektor Sven Strömqvist med ett leende. Här möts studenter från flera håll.

Totalt 120 nya studieplatser + 450 i tentamenssalarna har det blivit, fördelade på två plan med glasade fasader mot parken och sjöarna.

Liksom E-husets renovering för något år sedan har belysningen varit central. I Annexet är Jim Collin och Åsa Gullstrand som stått för de ljusa idéerna. Särskilt nöjda är de med helhet.

- Ja, det är när man egentligen inte tänker på belysningen, som det fungerar. Man mår bra, men tänker inte på att det beror på ljuset, säger Jim Collin.

Energiåtgången har blivit lägre. Förbrukningen har minskat från 200 kWh till 80 kWh per kvm. Nytt takisolering och nytt underjordiskt fläktrum och ventilationssystem är en del av förklaringen.

- Belysningen anpassas automatiskt efter behoven. Exempelvis känner systemet av om läsytorna i föreläsningslokalerna behöver mer ljus. Då slipper man slösa ljus i onödan, vilket annars är vanligt, säger Helen Möller, miljösamordnare på fastighetsägaren Akademiska Hus.

Sammantaget har åtgärderna lett till att byggnaden erhållit klassificeringen Miljöbyggnad-Silver.

Näst på tur att renoveras och nutidsanpasas står bland annat V-huset på LTH och LUX, gamla zoologen nära Universitetsbiblioteket.

Sifferfakta: Den befintliga byggnaden från 1962 på 3800 kvm har totalrenoverats. Därtill har man gjort en utbyggnad med bland annat glasad fasad mot Sölvegatan - Kunskapsstråket - på 600 kvm.

Renoveringen har kostat 100 miljoner kronor. Universitet betalar tillbaka investeringen till Akademiska Hus via ett hyrespåslag från 1000 till 2000 kronor kvm.

Kristina Lindgärde

Läs LUM-artikel från mars i år ”Annexet perfekt för plugg i grupp”