Hoppa till huvudinnehåll

Ny värdegrundsföreläsning

– Publicerad den 23 September 2013

Pernilla Alexandersson

Den 23 och 24 september ger för första gången LTH en obligatorisk föreläsning om värdegrund och nolltolerans. Studievägledare Elisabet Gersbro-Bülow är initiativtagare tillsammans med likabehandlingsansvarig Bodil Ryderheim.

Varför gör LTH detta?

Detta är ett led i det värdegrundsarbete LTH arbetar med för nolltolerans mot diskriminering, trakasserier och kränkande särbehandling.

Vem är det som föreläser?

Föreläsare är Pernilla Alexandersson från företaget Add Gender. Hon är genusvetare och har arbetat med jämställdhets- och värderingsfrågor i snart 15 år. Pernilla föreläser och utbildar ofta inom trakasserihantering, självförsvar för självkänsla, stresshantering och jämställdhet samt är certifierad makttekniker. Pernilla har också skrivit boken Brinntid – om utbrändhet och ojämställdhet. Fokus i föreläsningen kommer att ligga på inkludering, antidiskriminering och stärkande av grupper som är i minoritet. Men även inslag av film och historiska kopplingar vävs in.

Gör LTH något mera för att skapa ett öppet och välkomnande klimat för alla?

Studievägledningen arbetar konstant med detta i vår phös- och fadderutbildning. Likabehandlingsansvarig har också skrivit ”Guide om diskriminering, trakasserier och kränkande särbehandling för studenter på LTH” som delats ut till alla nyantagna LTH-studenter.

Om man känner sig utsatt, eller vet någon som mår dåligt, vad kan man göra då?

Vad man kan göra är att använda sig av någon av de kontaktytor som finns presenterade på vår hemsida och i vår guide. Man kan bl a vända dig till kuratorerna, likabehandlingsansvarig eller studievägledarna.

Överlag, hur upplever ni stämningen på LTH?

Viupplever att det finns en god stämning, därmed inte sagt att alla känner så, men vår intention är verkligen att alla ska känna sig välkomna.