Hoppa till huvudinnehåll

Nästa hållplats: Nobelpristagarmötet i Lindau

För 73:e gången arrangeras Lindau Nobel Laureate Meeting där unga forskare får träffa och inspireras av såväl varandra som av Nobelpristagare från världens alla hörn. Det hålls i Bayern, Tyskland, vid den vackra Bodensjön. En av deltagarna i år är NanoLund-doktoranden Ruby Davtyan som till vardags hör hemma på Fasta tillståndets fysik på LTH.

Evelina Lindén – Publicerad den 25 June 2024

Foto av hundratals människor i ett stort rum.
En av de saker som deltagarna på fjolårets Lindau-möte fick möjlighet att uppleva var en båttur till Mainau. Foto: Julia Nimke/Lindau Nobel Laureate Meetings

Lindau Nobel Laureate Meetings, som i år äger rum 30 juni–5 juli, är en internationell konferens där 30–40 Nobelpristagare och några av de mest lovande unga forskarna från hela världen deltar varje år. Lindau-mötena alternerar mellan disciplinerna fysik, kemi och fysiologi eller medicin, och är en unik möjlighet för morgondagens ledande forskare att få kunskap, inspiration och kontakter över kulturella och politiska gränser.

I år fokuserar det vetenskapliga programmet på tre teman: Kvantfysik och kvantteknik, fysikbaserade lösningar på energiutmaningen samt artificiell intelligens inom fysiken.

En av deltagarna är Ruby Davtyan, doktorand vid NanoLund och Fasta tillståndets fysik. Hen är en av tre unga fysikforskare från Lund som reser.

Hur fick du höra talas om Nobel Laureate Meetings i Lindau?

– Min handledare, Heiner Linke, föreslog att jag skulle ansöka. Jag vet inte om jag skulle ha vågat ansöka annars.

När och hur fick du reda på att du var en av de utvalda – och hur reagerade du?

– Urvalsprocessen bestod av flera steg: den första ansökningsomgången från Sverige hanterades av Kungliga Vetenskapsakademien. Jag fick tidigt besked om att jag hade gått vidare. Sedan gjordes det slutliga urvalet av Lindau Meeting-kommittén. Jag var oerhört nervös för att kolla min e-post, orolig för att jag kanske inte skulle bli utvald och försökte förbereda mig mentalt på den tuffa konkurrensen och påminde mig själv om att det skulle vara okej om jag inte kom in. Men de valde mig, och jag är så glad över det!

Stort grattis! Nu när det bara är några dagar kvar, hur känner du inför resan till Lindau?

– Det är väldigt overkligt. Spännande. Lite läskigt. Jag är helt överlycklig.

Vad förväntar du dig att få lära dig av Nobelpristagarmötet?

– Många fantastiska forskare kommer att vara på plats och det ska bli spännande att höra och lära om deras banbrytande upptäckter och hur de har förändrat vetenskapen. Jag vill lära mig om vetenskapens evolution och utveckling, Nobelpristagarnas vägar, deras utmaningar och naturligtvis glädjen de upplevt under allt sitt utforskande och upptäckande.

Vilket av de tre huvudtemana tror du kommer att intressera dig mest?

– Det finns så många intressanta ämnen att det är svårt att välja bara tre saker, men jag ska försöka. Som biofysiker är sessionen med titeln ”Physics will shape the Biology of the Future” mycket spännande. Jag ser också fram emot paneldiskussionen om hur AI kommer att forma framtiden för vetenskapliga upptäckter, och naturligtvis den vetenskapliga lunchen, där en liten grupp studenter träffar en Nobelpristagare över en lunch. Och det var en av de galnaste och svåraste sakerna att göra – att komma på vem av alla extremt begåvade, skickliga forskare som man vill prata med!

Kan du berätta lite om hur ditt intresse för fysik började?

– Så länge jag kan minnas har jag velat veta hur naturen och föremål fungerar, och jag ställde alltid frågor till mina föräldrar, lärare och mig själv, och skulle naturligtvis ta reda på hur alla leksaker fungerade. Matte var alltid mitt favoritämne och jag hade ett starkt intresse för naturvetenskap, men jag ville bli antingen försvarsadvokat eller utredare eller studera politik. Så jag valde samhällsvetenskaplig linje på gymnasiet, men redan efter några månader insåg jag hur mycket jag saknade matematik och fysik – särskilt de oändliga problemlösningsaspekterna och det ständiga utforskandet av naturfenomen. Det var i det ögonblicket jag visste att jag ville bli fysiker. Jag anser fortfarande att det är ett av de bästa beslut jag har fattat.

Hur kom det sig att du hamnade på NanoLund i Sverige?

– Efter att ha tagit min masterexamen i Tyskland utforskade jag både den akademiska världen och industrin, checkade av många punkter på min icke-akademiska ”bucket list” och insåg så småningom att jag ville doktorera. Jag har alltid beundrat kulturen i de nordiska länderna, särskilt deras musiktraditioner och art-house-film, så Sverige var en av de första platserna jag övervägde. Jag intervjuades för tjänster i hela norra Europa men valde slutligen NanoLund på Fysiska institutionen i Lund. Jag var särskilt imponerad av min nuvarande grupp och NanoLund som helhet: tidigare doktorander delade med sig av sina erfarenheter och vi fick en fascinerande rundtur i labbet, även om den skedde online på grund av pandemin. Det verkade vara en fantastisk plats, både akademiskt och socialt, och så känns det än i dag.

Vilka instruktioner har du fått från mötesarrangörerna – vad ska man ta med sig, förbereda eller tänka på innan man åker?

– Inte så många instruktioner. Vi har programmet med schemalagda sessioner. Det kommer inte bara att vara föreläsningar och paneldiskussioner utan även möten med partnerföretag och organisationer. Vi har fått lite information om klädkod och hur man tar sig runt. Jag antar att vi förväntas ta med oss goda vetenskapliga vibbar!

Lindau Nobel Laureate Meetings webbplats

Foto av en person med diplom och blommor.