Hoppa till huvudinnehåll

Medicon Alley - medicintekniskt tema nu på LTH

– Publicerad den 20 March 2014

Ultraljudsdiagnostik är en av de medicintekniska innovationer som genom åren har sitt ursprung på Lunds Tekniska Högskola. Nu ställs en ultraljudsapparat ut, tillsammans med en tomograf, utrustning för hörseltest samt titthålskirurgi – och mycket mera. Detta inom ramen för den nya temautställningen Medicon Alley om medicinteknik på Vattenhallen LTH.

Människokroppen är något som Vattenhallen har märkt att barn och ungdomar har lätt att relatera till. På intresselistan står kroppen högt, näst efter rymden och dinosaurier. Det säger Monica Almqvist, verksamhetsledare vid Vattenhallen och den som tagit initiativet till utställningen.

– Medicinsk teknik är mitt eget forsknings- och undervisningsområde. Jag har även arbetat som medicintekniks ingenjör innan jag började doktorera. Så ämnet ligger mig varmt om hjärtat. Dessutom passar ämnet bra in i de stora satsningarna på life science i vårt närområde, säger Monica Almqvist.

Bland experimenten som visas upp finns bland annat en kamera som man kan svälja. Det finns även en tomograf, där den som vågar lägga sig på britsen kan välja att se människokroppen på ett helt nytt sätt.

– När vi berättar för ungdomarna att bilderna är tagna på en människa som skänkt sin kropp till forskningen tycker de att det är väldigt spännande. Och besöket i Vattenhallen är i första hand tänkt till att bjuda på en upplevelse som väcker nyfikenhet att lära sig mer i framtiden, säger Monica Almqvist.

Ett av hennes egna favoritexperiment är det som kallas för ”ljusdiagnostik”. Det består av en låda med en LED som blinkar i rött, grönt och blått. Experimentören får uppleva att bara det röda ljuset kan lysa igenom fingret. På skylten står det att det är därför som blod är rött - för att blod absorberar alla andra färger. Experimentet visar på den lundaforskning som är relaterad till laseranvändning för diagnostik och behandling av cancer.

Själva uppbyggnaden av utställningen på Vattenhallen tog fart utifrån ett examensarbete på LTH, skrivet av Jenny Bengtsson och Michaela Westerberg. Utställningen invigdes i slutet av mars och kommer att pågå i minst ett år.

Läs mer på:

http://www.vattenhallen.lth.se/upplevelser/se-goera/medicon-alley-temautstaellning/