Hoppa till huvudinnehåll

Massor av masspektrometri

– Publicerad den 13 November 2013

Behovet av masspektrometri inom medicinsk och biologisk forskning ökar lavinartat. Det menar Thomas Laurell, professor i elektrisk mätteknik vid LTH, som tillsammans med ett antal kollegor vid medicinska och naturvetenskapliga fakulteten dragit i gång en centrumbildning i ämnet.

Starten markerades med en invigning på fredag med kortföreläsningar av experter från Sverige och utomlands. Det är kostnadsfritt och öppet för alla.

- Masspektrometri ger en absolut bestämning av de molekyler man söker efter på ett helt annat sätt än konventionella proteinanalysmetoder, säger Thomas Laurell.

Inom Lunds universitet finns idag sjutton masspektrometri-utrustningar fördelade på åtta labb. Universitetet är alltså välförsett, men dag finns behov av att göra tekniken och kompetensen tillgänglig för alla discipliner inom livsvetenskaperna.

Forskarna vid centrumet kommer bland annat samordna inköp av utrustning för att undvika onödiga dubbleringar och samarbeta kring drift och underhåll. 

- Det är en ganska avancerad teknologiplattform som behöver kompeten personal. Ju mer man kan samlokalisera desto mer synergi i drift, underhåll och utveckling får vi. Inte minst ger centrumbildningen synergier vid utvecklingen av nya analysmetoder, säger Thomas.

Läs mer om "The Center of Excellence in Biological and Medical Mass Spectrometry" (CEBMMS) på centrumets hemsida

Läs mer på medicinska fakultetens hemsida