Hoppa till huvudinnehåll

LTH:s nya vicerektor presenterar sig

– Publicerad den 10 September 2013

"Annika Olsson heter jag och är från och med juli ny vicerektor vid LTH, med ansvar för samverkan och innovation. Att få detta uppdrag känns både roligt och utmanande. Ansvaret ligger precis i det område som jag inspireras av och som jag ser som en förutsättning för framgång för ett universitet och för en teknisk högskola i synnerhet.

Jag är professor och ämnesföreträdare för ämnet förpackningslogistik på institutionen för designvetenskaper. Innan jag doktorerade ägnade jag ca 15 år som civilingenjör på Alfa Laval och Tetra Pak. Med en lång bakgrund i näringslivet känns det naturligt och självklart för mig att samverka med näringslivet såväl i forskning som i grundutbildning. Jag tror mycket på den kunskapsöverföring och det utbyte som sker mellan akademi och näringsliv. Likaså ser jag gränsöverskridande samverkan och tvärvetenskap som en förutsättning för innovation, det andra området i mitt uppdrag.

I mitt nya uppdrag som vicerektor kommer jag lägga stor vikt vid att synliggöra de möjligheter som finns för näringsliv, alumner och omgivande samhälle att samverka med LTH’s forskare, lärare och studenter. Vi vill gärna se fler industridoktorander och adjungerade professorer vid LTH. Vi vill också öka uppdragsforskning och uppdragsutbildning. Likaså välkomnar vi fler samverkanspartners i våra praktikkurser och examensarbeten.

Forskningsportalerna och deras verksamhet blir en viktig koppling mellan LTH’s tvärdisciplinära forskarnätverk och omgivande samhälle. De nätverk som skapas över institutionsgränserna ger oss möjlighet att stimulera innovation och entreprenörskap. Jag ser fram emot att samlas kring frågor om innovation och entreprenörskap och att lyfta fram mätetal som stimulerar och belönar såväl innovation som samverkan. Och jag ser fram emot att vara med och utveckla LTH."

Läs rektor Anders Axelssons motivering till varför LTH behöver en vicerektor inom detta område.