Hoppa till huvudinnehåll

LTH-alumn och solcellsentusiast som sprider inspiration

Egenproducerad el är ett hett område. Priser för solceller sjunker och det administrativa krånglet blir mindre och mindre. En riktig solcellsentusiast är LTH-alumnen Ola Persson, som för tre år sedan satte upp paneler på taket till sin tegelbeklädda villa.

– Publicerad den 5 December 2014

Ola Persson bor med sin familj i ett ganska nybyggt tvåvåningshus i östra Lund. Hans främsta insikt från sina tre år med den egna anläggningen är att det inte är krångligt med solceller. Sexton seriekopplade paneler står på det svarta taket. Alla kom med färdiga kontakter redo att kopplas in i växelriktaren – den centralenhet som är hjärtat i solcellsanläggningen och som står i garderoben en trappa ner. 

Sedan han installerade anläggningen har den täckt omkring 40 procent av hushållets egna elbehov, och Ola räknar med att den betalar av sig på 10-11 år.

– Men det är inte ekonomin som är det viktigaste för mig. Jag tycker att det är coolt att producera egen el och vara nästan oberoende av hur elpriset utvecklas. Sedan är ju solceller miljömässigt hållbart, vilket är något som ligger mig varmt om hjärtat, säger han.

Trots att Ola Persson själv är ingenjör säger han att det långt ifrån krävs några ingenjörskunskaper för att varken montera eller underhålla systemet. Hittills har han haft omkring 200 personer på studiebesök hemma hos sig, och han har även hållit gästföreläsningar för andra LTH-are om sin installation.

– Jag tycker att det är väldigt kul att inspirera andra, och 3-4 av de personer som har varit på besök hos mig har nu själva installerat solceller, säger han.

Text: Anders Frick
Bild: Kristoffer Lindblad

Läs mer:

LTH:s forskare bäddar för solel till lågpris

200 miljoner i nanotekniksatsning

Karta över soliga platser